Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

dodane przez Anett
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

Sałatka to w zasadzie obowiązkowa pozycja na każdym imprezowym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie nie zrobić żadnej, gdy zapraszam gości, a lubię je robić też bez okazji, na przykład na śniadanie lub kolację. Ale jeśli chodzi o gości to miło jest czasem ich zaskoczyć 🙂 i na tą okoliczność sałatka tortowa sprawdzi się doskonale! 🙂  ta sałatka tortowa ma iście wiosenne i wielkanocne kolory, więc śmiało przygotuj ją na Wielkanoc 🙂 sama jestem pod wrażeniem jaki cudowny kolor daje dodanie szpinaku! Ale tak naprawdę przepis przyda Ci się na wiele okazji – każde święta, przyjęcia większe czy mniejsze.

W tej wersji sałatki tortowej poszłam na całkowitą improwizację i do samego końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie 😉 kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki – dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego pomysłu (możesz to wykorzystać i przekroić spód, i na przykład upiec jeden biszkopt szpinakowy w blaszce i też przekroić – wyjdzie więcej warstw, wyższy i jeszcze efektowniejszy torcik). Resztę wykonałam ze składników, które znalazłam w domu, ale jeśli nie lubisz sałatek serowych zrób na przykład z tradycyjną warzywną – w tej też jest groszek i śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki.

 


SAŁATKA TORTOWA ZE SZPINAKOWĄ ROLADKĄ NA PIECZARKOWYM CIEŚCIE

Składniki:
Ciasto z pieczarkami:
6 jajek
7 niedużych pieczarek (około 100g)
1,5 szkl. bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła do formy
Ciasto szpinakowe (na blat, roladki):
5 jajek
80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu)
1/2 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka octu winnego
Sałatka serowa z papryką:
500 g serka wiejskiego
1 papryka czerwona
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Farsz do roladki:
200 g naturalnego serka homogenizowanego (lub gęstego jogurtu)
1/3 puszki cieciorki
1/2 szkl. ugotowanego groszku mrożonego Hortex
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Ciasto szpinakowe: Przygotowujemy tortownicę (21cm) i blaszkę prostokątną (17x28cm) – wykładamy same spody papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z solą. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem winnym (masa się trochę spieni), wlewamy do białek i krótko miksujemy. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, przyprawy, mąkę z proszkiem i ostrożnie mieszamy całość.
Cienką warstwę masy przelewamy do tortownicy, resztę do drugiej blaszki, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu wyjmujemy biszkopt szpinakowy z prostokątnej blaszki, ostrożnie oddzielamy go od papieru, a następnie zawijamy wraz z papierem i wilgotną ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatka serowo-paprykowa: Serek przekładamy do miski, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
Farsz do roladki: Do serka dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę oraz ugotowany zielony groszek. Całość rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozwijamy roladę, smarujemy i ponownie zawijamy. Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)).
Wykonanie: Ciasto pieczarkowe – połowa sałatki serowo-paprykowej – roladki z serkiem – połowa sałatki serowo-paprykowej – ciasto szpinakowe.
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście


Mój dzień z Hortex

Zapisz

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

9 komentarzy

Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 17 marca 2017 - 12:18

O rajusiu! Ale to piękne! Super pomysł i wykonanie Anetko! Brawo!

Reply
admin 18 marca 2017 - 22:32

Dzięki Monia 😉 czasem uda się wymyślić coś smacznego i fajnego wizualnie w jednym ??

Reply
kuchnia w czekoladzie 19 marca 2017 - 10:14

Jejku jakie to wydaje się pracochłonne! Ale efekt powala, naprawdę 😉 A to ciasto pieczarkowe to już chodzi za mną od dawna i tylko czekam na okazję, by przygotować 🙂

Reply
admin 19 marca 2017 - 14:27

Wydaje się 😉 aż tak nie jest, szczególnie sama sałatka to chwila moment 😉
Ciasto pieczarkowe polecam! Obawiałam się co mi wyjdzie, a wyszło 😉 całość składałam w pośpiechu, ale przy następnej okazji przekroję to pieczarkowe jeszcze, żeby blaty były cieńsze, a sama sałatka/torcik wyższa 😉

Reply
Jolanta Klimek 29 marca 2017 - 09:08

cudo 🙂 pysznie i kreatywnie 🙂

Reply
Marusia 29 marca 2017 - 23:25

Sliczne lecz za trudne

Reply
admin 30 marca 2017 - 21:03

Zapewniam, że nie tak trudne jak mogłoby się wydawać 🙂 ja tam do talentów wybitnych nie należę, więc skoro mi się udało taką skleić to każdemu się uda 🙂

Reply
ivona kosinska 6 kwietnia 2017 - 10:29

A jakby to zrobić w kokilkach do zapiekania? Wiesz zeby porcje były mniejsze.

Reply
Clinic Food 22 stycznia 2018 - 20:00

Pięknie tu u Ciebie. Nie dość, że pyszności to jeszcze cudne zdjęcia 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu