Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką

Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką

dodane przez Anett
Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką, kolorowe roladki z kurczaka, roladki z warzywami i mozzarellą

Jak w łatwy sposób przygotować atrakcyjny obiad z prostych, ogólnodostępnych składników? Jedną z bardzo fajnych opcji są roladki z kurczaka z warzywami i sałatką 😉 mięso drobiowe sprawdza się na codzienne, ale i na odświętne obiady. Wystarczy trochę inaczej je przygotować, a prócz smaku zachwyci również wyglądem. Właśnie takie są te roladki – zachwycające smakiem i wyglądem!

Roladki z kurczaka możesz podać z dowolnymi dodatkami. Ja upiekłam do nich ziemniaki (takie jak w TYM PRZEPISIE, ale tym razem podgotowałam je wcześniej, żeby było szybciej) i przygotowałam sałatkę w stylu śródziemnomorskim. Po co? Po to, żeby było bardziej wykwintnie i elegancko. Dobrze skomponowany obiad to gwarancja zadowolenia podczas jedzenia 😉 a pięknie podany wzmaga apetyt i przyjemność. Dlatego podając roladki, polecam je wcześniej pokroić w grube plastry lub chociaż przekroić na pół – wtedy zupełnie inaczej prezentują się na talerzu czy półmisku.

Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką, na które przepis poniżej, przygotowałam na obiad, który wspólnie z mężem zjedliśmy w towarzystwie lampki kalifornijskiego, białego wina Oak View. W zasadzie to nawet nie obiad, bo ten zjadły ze mną dzieci, a mąż wrócił na obiado-kolację. W każdym razie białe wino doskonale komponuje się z mięsem drobiowym i wpasowało się atmosferę posiłku. Nie zawsze jest to możliwe, ale przynajmniej od czasu do czasu warto celebrować wspólne posiłki, a jak przy tym będzie romantycznie… to już bajka, oby zawsze tak było 😉

Pozostając w temacie wina… NIESPODZIANKA!

Właśnie ruszył konkurs dla fanów wina i gotowania! W akcji organizowanej przez markę wina Oak View „Przez żołądek do serca” można wygrać wieloczynnościowego robota kuchennego, a także zestaw naczyń. Wystarczy wejść na www.konkursoakview.pl, uruchomić odrobinę wyobraźni i podać przepis na romantyczną kolację. Konkurs trwa do 6 lipca, czas goni 😉
Nagrody są naprawdę zacne! W dodatku jest ich dużo, dlatego tym bardziej zachęcam do udziału. Zasady są bardzo proste i każdy ma szansę wygrać, trzymam za Ciebie kciuki 😉


PRZEPIS NA ROLADKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I SAŁATKĄ

Składniki:

6 połówek piersi z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
6 plastrów cukinii
3 plastry sera mozzarella w plastrach
kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej
kilka listków świeżego szpinaku
sól i pieprz ziołowy do smaku

Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Sałatka śródziemnomorska:

1 opakowanie mix sałat (dowolne)
1/2 papryki czerwonej
kilka oliwek
kilka kaparów
kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej
kilka pomidorków koktajlowych
3-4 suszone pomidory z oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Każdą połówkę piersi z kurczaka rozetnij w taki sposób, aby powstał duży płat. Można to zrobić na pół, ale nie rozcinając do końca (po rozłożeniu obu połówek wyjdzie 1 płat). Jeśli piersi są małe, można rozcinać dookoła, zostawiając 1 cm grubości (metoda trudniejsza, wymaga więcej precyzji, wprawy i bardzo ostrego noża – uwaga na palce).

Każdy płat rozbij jak na kotlety. Nie za cienko, uważaj też, żeby nie porobić dziur. Mięso natrzyj solą i pieprzem ziołowym (tak konkretnie!niech będzie smak) i odstaw na pół godziny do lodówki.

Cukinię potnij na plastry, a każdy z nich przetnij na pół (plastry zrobiłam obieraczką do warzyw). Paprykę pokrój w słupki, szpinak opłucz i osusz. Plastry mozzarelli przetnij na połowy.

Na każdym płacie mięsa połóż pół plastra mozzarelli, po 2 połówki plastrów cukinii, 1-2 słupki papryki i 2-3 listki szpinaku. Zwiń roladki i zwiąż dratwą lub zepnij wykałaczkami.

Jajka rozkłóć w miseczce, bułkę tartą wsyp na osobną miskę lub talerz. Każdą roladkę panieruj w jajku i bułce tartej, i smaż na złoty kolor z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem usuń wykałaczki bądź dratwę (lub uprzedź jedzących, że one tam są 😉 ).

SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Mix sałat opłucz i osusz na sicie. Przełóż do miski. Paprykę pokrój w kostkę. Oliwki, kapary i suszone pomidory odcedź z oliwy. Suszone pomidory potnij na mniejsze kawałki. Oliwki możesz pokroić w plasterki, ale to zależy od indywidualnych upodobań. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

Na sałatę w misce wrzuć ugotowaną fasolkę (pokrojoną na pół lub jeszcze drobniej) oraz pozostałe składniki. Oliwę wymieszaj z ziołami i polej sałatkę tuż przed podaniem.

Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką, kolorowe roladki z kurczaka, roladki z warzywami i mozzarellą

Wpis powstał przy współpracy z marką kalifornijskiego wina Oak View.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu