Rolada drobiowa z brokułem i serem może wystąpić w roli głównego dania obiadowego, jak i przekąski na stole. Smakuje tak na ciepło, jak i na zimno. W dodatku przygotowanie jest ekspresowe, a smakowo rewelacja! Opcjonalnie zamiast jednej dużej rolady można przygotować wersje mniejsze, typowo obiadowe.
Moje dziewczynki uwielbiają brokuły i czasem gotuję tak po prostu, bez niczego, bo mają ochotę. Tym razem mi zostało, więc na szybko przygotowałam po pracy taką roladę i kolacja załatwiona 😉
Pomimo pokrycia wierzchu boczkiem, całość jest lekka. Tłuszcz wytapia się podczas pieczenia, zostaje tylko smak 😉
ROLADA DROBIOWA Z BROKUŁEM I SEREM
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 brokułu (150-200 g)
szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina soku z cytryny
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki z ziołami
1 łyżka masła
150 g sera żółtego
100-120 g boczku wędzonego (w plastrach)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obie połówki piersi z kurczaka rozetnij na roladę – czyli tak, aby stworzyć jak największy płat mięsa. Następnie rozbij, jak na kotlety, ale nie za cienko. Jeśli mięso się “szarpie”, możesz to robić przez folię spożywczą. Oba rozbite płaty nałóż na siebie, aby stworzyć jeden wielki i w miejscu łączenia jeszcze “rozbij”, żeby mięso się złączyło w jedną całość.
Tak przygotowany płat mięsa oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj równo koncentratem pomidorowym z ziołami. Gęsty koncentrat ziołowy sprawi, że mięso będzie aromatyczne i jednocześnie “zmięknie” podczas pieczenia. Będzie kruche i mięciutkie zarazem.
Różyczki brokułu ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego (opcjonalnie sprawdzi się też 1/2 łyżki octu). Następnie odcedź, dodaj masło oraz dopraw pieprzem. Całość tłuczkiem do ziemniaków “ugnieć” (zostaw trochę widocznych kawałków lub zrób pure, jak wolisz).
W międzyczasie ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Płat mięsa (posmarowany koncentratem) oprósz połową startego sera żółtego, po czym wyłóż masę brokułową. Posyp resztą sera i całość zwiń w roladę (czasem warto mięso wcześniej ułożyć na folii spożywczej, a potem z pomocą folii zwijać ciasno w roladę, mi udało się bez folii).
Gotową roladę obłóż plastrami boczku – najlepiej na łączeniu, wtedy dodatkowo “sklei” całość i zabezpieczy przed wydostawaniem się nadzienia.
Boczek w przepisie ma za zadanie nadać dodatkowego smaku, aromatu, ale przede wszystkim uchronić mięso przed wysuszeniem w czasie pieczenia.
Gotową roladę przełóż do brytfanki (polecam położyć papier do pieczenia, jest łatwiej potem wyjąć i odlać nadmiar tłuszczu).
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut – boczek na wierzchu powinien być pięknie zrumieniony.
Po upieczeniu odsącz z wytopionego tłuszczu i odstaw na około 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem.
Przepis bierze udział w konkursie z marką Pudliszki.