2,4K
Wiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka – ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:)
Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca 🙂
Składniki:
ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś)
1-1,5 kg ziemniaków
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 śmietanka 30% (200ml)
1 kostka rosołowa
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 łyżki maggi
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
majeranek
lubczyk
bazylia
tymianek
zioła prowansalskie
pieprz
Zasmażka:
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami.
Zasmażka: masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa.
2 komentarze
Zupa wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 🙂