Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Pancakes z chili “dwie czekolady”

Pancakes z chili “dwie czekolady”

dodane przez Anett
8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Czy u mnie śniadanie było zdrowe? Jak rzadko były to płatki z mlekiem (zdania zarówno co do płatków jak i mleka w kontekście zdrowia są bardzo różne), bo Córeczka zażyczyła sobie zamiast butli z mlekiem modyfikowanym (nie potrafi mówić, ale pokazać to wszystko potrafi;) a czasem jadła troszkę ode mnie).
Na drugie śniadanie, już bez pośpiechu, że “głodni” 😉 przygotowałam pierwsze w życiu “pankejki”. Miały to być po prostu naleśniki, ale w mojej głowie zrodził się pomysł na pocudowanie i wzorem ostatnio wymyślonych muffinek czekoladowo-piernikowych z chili (wkrótce przepis też się pojawi) wymodziłam takie placuszki 🙂 czy zdrowe? Biorąc pod uwagę, że smażone bez tłuszczu (trochę tłuszczu w nich jest-z czekolad, z mleka) i że czekolada ma dużo magnezu, poprawia nastrój, a mleko jednak jest zdrowe… to tak 🙂 moim zdaniem podałam na śniadanie pyszne, słodkie i zdrowe placuszki 🙂 pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo… bo pomijam 😉
Tak czy siak, zdrowe czy nie – były tak smaczne, że przy zdjęciach ledwo dałam radę, by je uchować 😉
A jeszcze mam nadzieję, że przyniosą mi szczęście, bo nie na darmo kombinowałam i zgłosiłam je do czekoladowego konkursu 😉 trzymajcie kciuki, bo wyniki już w piątek 13-go! 🙂  a ja się w taką datę urodziłam – obym i tym razem miała szczęście 😉
A placuszki polecam nie tylko na niedzielne, ale i świąteczne lub codzienne śniadanie. Do świątecznego wydania dodałabym jeszcze szczyptę cynamonu lub przyprawę do piernika 😉
P.s. szczypta chili jedynie wyostrzyła smak, nawet moja Córcia zajadała się plackami – ostatnio miałam Jej nie dawać słodkiego, ale na 2 pozwoliłam 😉 inaczej sama nie miałabym sumienia żadnego zjeść 🙂

Składniki (na 10-11 placuszków):
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka słodkiego kakao
szczypta chili
Sposób wykonania:
Do
rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady w kostkach i
podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy
szczyptę chili. Studzimy.
Jajko ubijamy do białości, dodajemy
sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną.
Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno
mieć konsystencję gęstej śmietany).
Patelnię teflonową lub
ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe
placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron.

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie
Jesienne słodkości!

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

natalia20041989 9 listopada 2015 - 12:59

Cudowne Ci wyszły, takie puszyste, idealne:)

Reply
admin 9 listopada 2015 - 15:29

Dziękuję 🙂 i były przepyszne, aż mam ochotę na więcej 🙂

Reply
Olga Pi 9 listopada 2015 - 15:05

Ale puszyste!

Reply
admin 9 listopada 2015 - 15:29

🙂 moje pierwsze "pankejki", ale udały się 🙂

Reply
Jolanta Klimek 9 listopada 2015 - 19:03

Bajeczne zdjęcia 🙂 Nie dawno też się przekonałam że połączanie chili z czekoladą jest super 🙂

Reply
admin 9 listopada 2015 - 23:24

Prawda? 😉 ja jestem zachwycona! Mimo, że już próbowałam, np. kawy z czekoladą i chili to w wypiekach podoba mi się jeszcze bardziej 🙂

Reply
Maja Wierzbicka 12 listopada 2015 - 07:16

wyglądają pysznie, zapraszam do mnie 😀

Reply
admin 12 listopada 2015 - 13:46

Dziękuję 🙂 za zaproszenie również 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu