Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Chrupiąca focaccia z grilla – idealna przystawka!

Chrupiąca focaccia z grilla – idealna przystawka!

dodane przez Anett
Focaccia z grilla, chrupiaca focaccia z grilla - Kolorowy Przepisownik

Chleb podpieczony na grillu to typowy dodatek, którym lubimy zagryzać różne letnie potrawy. Wielbiciele takiego pieczywa mogą pójść o krok dalej i zamiast grillować gotowe kromki, zrobić własną chrupiącą focaccię z grilla.

Focaccia – czym jest?

Focaccia to włoskie pieczywo, które przyrządzane jest w formie placka, często nadziewanego np. pomidorami czy oliwkami. To tak naprawdę blat pizzy, bez typowych dla tego dania dodatków w postaci sera i sosu pomidorowego.

Jeśli kiedykolwiek wybierzesz się do Włoch, spotkasz się przynajmniej z kilkunastoma odmianami focacci. W niektórych regionach podaje się ją po prostu polaną oliwą i posypaną gruboziarnistą solą, w innych pokrywa się ją na wierzchu świeżym rozmarynem, jeszcze gdzie indziej focaccia jest nadziewana suszonymi pomidorami, serem, szparagami czy oliwkami.

Zazwyczaj focaccię przygotowuje się w piecu do pizzy lub w zwykłym piekarniku. Warto jednak wiedzieć, że nic nie stoi na przeszkodzie, by idealny włoski chlebek przygotować również na… grillu.

Focaccia z grilla, chrupiaca focaccia z grilla

Chrupiąca focaccia z grilla

Foccacię z grilla można przygotować na kilka sposobów w zależności od tego, jakim grillem i jakiego typu akcesoriami grillowymi dysponujemy.

Niektórzy decydują się piec foccacie bezpośrednio na ruszcie. Lepiej sprawdzi się do tego grill elektryczny lub gazowy niż tradycyjny węglowy, choć z pewnością lepiej wprawieni grillmasterzy poradzą sobie z każdym urządzeniem. Jeśli jednak to nasze pierwsze próby przyrządzania pieczywa na grillu, może być nam trudno. Na grillach elektrycznych i gazowych łatwiej i szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę i ją utrzymać. Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj łatwe w obsłudze grille marki Weber, które mają wbudowane w pokrywy termometry, dodatkowo bardzo łatwo się uruchamiają. W przypadku tego typu urządzeń bardzo łatwo również posprzątać powstały po pieczeniu focacci bałagan. Przykładowo grille gazowe firmy Weber czyszczą się niemal całkiem same – po rozgrzaniu ich do maksymalnej temperatury wystarczy odczekać około 20 minut, aż wszystkie resztki jedzenia same się wytopią.

Innym sposobem na przygotowanie idealnej focacci i to takiej, jakiej nie powstydziłaby się żadna włoska restauracja, jest upieczenie jej przy użyciu kamienia do pizzy. Jak to zrobić?

Firma Weber wprowadziła na rynek urządzenia z systemem GBS (Gourmet Barbecue System). Jest to rozwiązanie, które czyni z grilla narzędzie wielofunkcyjne, zastępujące nam większość urządzeń w naszej kuchni. Grill z systemem GBS składa się z dwuczęściowego rusztu. Jeden z elementów jest wymienny i można go zastąpić wybranymi akcesoriami marki Weber. Wśród nich jest właśnie wysokiej jakości kamień do wypieku pizzy, który można śmiało wykorzystywać również do pieczenia chleba czy ciasta. Równie świetnie sprawdzi się do przyrządzenia chrupiącej focacci.

Focaccia z grilla – przepis

Aby zrobić doskonałą focaccię z grilla, potrzebujesz:

350 gramów mąki pszennej
200 ml wody
szczyptę soli
1 łyżkę oliwy z oliwek
4 g suszonych drożdży

Opcjonalnie ulubionych dodatków, np. suszonych pomidorów. 

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól oraz oliwę. Wszystko wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę, wciąż mieszając. Gdy ciasto będzie już elastyczne, przełóż je do miski, przykryj i odłóż na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, nadając mu okręgu. Ponownie przykryj i zostaw na około 20 minut. Następnie skrop oliwą i piecz na maksymalnie rozgrzanym ruszcie. Grilluj przy zamkniętej pokrywie przez około 15-20 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów, zapisz się na newsletter i zainspiruj się!

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu