Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Chlebek bananowy – ekspresowy

Chlebek bananowy – ekspresowy

dodane przez Anett
Chlebek bananowy, ciasto bananowe, babka bananowa - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Chlebek bananowy (ewentualnie muffinki bananowe) to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów. Jest genialny 💚 świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy czy słodka przekąska do lunchboxa. Na blogu mam już przepis na chlebek bananowy, ale bezglutenowy, na mące ryżowej. Również jest doskonały – pyszny, kruchy, a zarazem lekko wilgotny.
Wersja chlebka bananowego z przepisu poniżej jest powiedzmy zwyczajna, czyli bez dodatków, z jednym rodzajem mąki (orkiszowa), ale za to ekspresowa. Masa na ciasto robi się w jeden tylko moment! Ale ja z tym chlebkiem uwielbiam stale kombinować – zmieniam mąki, etapy i sposób przygotowania, czasem dorzucę żurawinę czy posiekane orzechy lub kropelki czekoladowe. Naprawdę jest tutaj ogrom możliwości!

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY – EKSPRESOWY

Składniki na chlebek bananowy:

3-4 bardzo dojrzałe banany + 1 łyżka soku z cytryny
1 jajko rozmiar L
0,5 szkl. brązowego cukru
0,33 szkl. roztopionego masła
1,5 szkl. mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skórki, pokrój lub połam na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski lub kielicha blendera. Do bananów wbij jajko, dodaj cukier, cynamon oraz rozpuszczone, przestudzone masło i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym ponownie zblenduj całość. Na koniec masę przelej do keksówki (dolne wymiary mojej to 25x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu możesz ułożyć skropione sokiem z cytryny połówki jeszcze jednego banana (ja nie miałam). Chlebek bananowy piecz około godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Ja swój chlebek sprawdzam patyczkiem po 50 minutach i zazwyczaj zostawiam do równej godziny, ale kontroluj u siebie – co piekarnik to inaczej czas trzeba liczyć.

[mailerlite_form form_id=2]

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Babcia 28 stycznia 2022 - 10:43

Ja zawsze kładę na wierzch 2 połówki banana. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Anett 5 lutego 2022 - 20:05

Jak mam to też, bo podoba mi się efekt po upieczeniu 😉 pozdrawiam 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu