Chleb słonecznikowy

dodane przez Anett
Włączyłam dziś komputer dopiero w południe… I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek – mój pierwszy! 😀
Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś… Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika 🙂 Mąż już po pierwszym kęsie powiedział “musisz upiec taki dla moich rodziców, zawiozę im” 🙂

 

Składniki:
4-4,5 szkl. mąki (w zależności od typu)
25 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki oregano
2 garście ziaren słonecznika
Dodatkowo:
masło lub margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm)
Sposób przygotowania:
Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda).
Smacznego 🙂

 

Przepis dołączam do akcji:
World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj:
http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014

A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca udziału.
http://zapachchleba.blogspot.com.es/2014/10/swiatowy-dzien-chleba-zaproszenie.html

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Alina Waliczek 16 października 2014 - 19:26

Piękny bochenek chleba super pomysł z dodatkiem ziół. Wyobrażam sobie jak musiało u Ciebie pachnieć w czasie pieczenia.

Reply
admin 17 października 2014 - 08:31

Pachniało wspaniale!:) uwielbiam zapach ciasta drożdżowego i świeżego pieczywa, a tu miałam takie domowe zapachy 🙂 no i jeszcze ciepły chlebuś został rozkrojony 🙂

Reply
zorra 13 listopada 2014 - 08:46

I would like to try a slice right now! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

Reply
admin 13 listopada 2014 - 09:34

I will send a slice willingly 😉
Thank you for the great fun in action 🙂
I'm look forward to summation 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu