Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sernik Izaura – trzy kolory

Sernik Izaura – trzy kolory

dodane przez Anett
Izaura to pyszny kremowy sernik na czekoladowym spodzie, polany również czekoladową polewą. wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Mama kiedyś piekła go często, bo mieliśmy dużo swojskiego sera. Teraz też miałam taki ser, więc postanowiłam przypomnieć ten smak 🙂 Trzy kolory powstały przypadkiem (długa historia;)), ale był to strzał w dziesiątkę!

Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. cukru
1 margaryna
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
4 jaja
5 łyżek wody
I masa serowa:
ok. 80-90 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
2-3 łyżki masy (w przepisie)
II masa serowa:
ok. 80-90 dag twarogu
3-4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
1) Margarynę siekamy do rondelka, wsypujemy cukier i kakao, dolewamy wodę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotujemy 5 min. Po zestawieniu z gazu wsypujemy cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy i odlewamy około 1/2 szkl. masy (na polewę). Masę studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka.
2) I masa serowa: Twaróg mielimy w maszynce (minimum 1 raz, a najlepiej 2 razy). Masło ucieramy, dodajemy twaróg i miksujemy dodając po 1 jajku oraz stopniowo dosypując cukier. Dodajemy 2-3 łyżki masy czekoladowej i ponownie miksujemy.
3) II masa serowa: Twaróg ucieramy z jajkami dodając je po jednym, łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym.
4) Pozostałą masę czekoladową mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i ubitą pianą z białek.
5) Na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą.
6) Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
7) Gorący sernik polewamy odlaną masą, rozprowadzamy. Można też posypać kolorowymi perełkami lub wiórkami kokosowymi. Całość studzimy przed krojeniem.

Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci, bo bardzo często ląduje na naszych przyjęciach

Imieniny u cioci
image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis
No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

RedHead 17 października 2014 - 12:09

Pycha! 🙂

Reply
admin 17 października 2014 - 12:22

🙂 o tak! 🙂

Reply
Ewa J.B 17 października 2014 - 12:32

Ech …co za sernik ,co jeden to apetyczniejszy i jak tu człowiek ma schudnąć …Wspaniale się prezentuje i bez wątpienia jest przepyszny )
Pozdrawiam

Reply
admin 17 października 2014 - 12:50

Moje plany odchudzania też legły w gruzach jak dostałam wiejski serek na ten wypiek 😉 kiedyś nie lubiłam serników (oprócz owocowych na zimno), a od jakiegoś czasu się zajadam wszystkimi! 🙂

Reply
Mariola s 17 października 2014 - 14:28

Bardzo lubię Izaurę- ale 3 warstwowej nie jadłam:) Pięknie wygląda.

Reply
admin 17 października 2014 - 16:37

Dziękuję 🙂 ja też nie jadłam aż do wczoraj 😉 piekłam ją po raz pierwszy i z rozpędu pomyliłam się – potem trzeba się było ratować i improwizować 😀

Reply
gin 20 października 2014 - 19:06

Mniam, jestem pewna, że smakował wybornie 🙂

Reply
admin 20 października 2014 - 19:46

O tak 🙂 dla mnie jest to najlepsze połączenie w sernikach 😉 zaraz po sernikach na zimno, bo te pierwsze polubiłam 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu