1,6K
Nigdy nie jadłam brownie, więc przyszedł czas spróbować 🙂 ale moje nie jest tradycyjne – ma mniej cukru a i tak jest mega słodkie!:)
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej z pomarańczą
165 g masła 82% tłuszczu
100 g cukru trzcinowego
3 jajka
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kakao
szczypta soli
21 ciasteczek orito (lub oreo;))
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokruszoną w drobne kawałki czekoladę –
rozpuszczamy nadal mieszając, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do
ostudzenia.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokruszoną w drobne kawałki czekoladę –
rozpuszczamy nadal mieszając, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do
ostudzenia.
Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty
krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż
składniki dokładnie się połączą.
krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż
składniki dokładnie się połączą.
Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy – wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4
pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką
masę.
pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką
masę.
Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
(opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką),
wyrównujemy i rozsypujemy pozostałe pokruszone ciasteczka.
(opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką),
wyrównujemy i rozsypujemy pozostałe pokruszone ciasteczka.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Studzimy na kratce, kroimy zimny.
Studzimy na kratce, kroimy zimny.
Rady:
Aby ciasteczka się nie przypaliły można włożyć do piekarnika pustą brytfannę – nad ciastem oczywiście 🙂