Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Babka czekoladowa brownie

Babka czekoladowa brownie

dodane przez Anett
Babka czekoladowa brownie, babka wielkanocna, babka brownie, ciasto brownie, brownie z gorzkiej czekolady - Kolorowy przepisownik, sprawdzone przepisy

Babka na Wielkanoc lub do kawy? Babka czekoladowa brownie idealnie się do tego nadaje! 😉 mocno czekoladowa, wilgotna konsystencja, która rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Nie przesadzam 😉

Do ciasta dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę i czarne kakao (dzięki niemu jest taka czarna). Ale spokojnie możesz użyć kakao brązowego – będzie mniej czarna, ale z pewnością przepyszna 😉

Babka nie jest przesadnie słodka, jak typowe brownie. Użyłam czekolady gorzkiej (możesz zastąpić słodką, ale wtedy polecam mniej cukru do ciasta), ale za to polewa jest słodsza (też bez przesady).

BABKA CZEKOLADOWA BROWNIE

Składniki:

120-130 g gorzkiej czekolady + 4-5 łyżek mleka
120 g miękkiego masła 82 %
1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao (użyłam czarnego)
1/2 szkl. mąki pszennej


Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do miski. Wlej 4-5 łyżek mleka i rozpuść w kąpieli wodnej.

Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj po 1 jajku, po każdym miksując do połączenia. Kolejno do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i 1/4 szkl. mleka, zmiksuj.

Mąkę z proszkiem i kakao przesiej, a następnie dodawaj partiami do masy. Na tym etapie najlepiej mieszaj szpatułką (jeśli mikserem, to krótko i na najmniejszych obrotach).

Gotową masę na babkę czekoladową przelej do formy. Silikonowej nie trzeba niczym smarować, metalową lub z powłoką dobrze jest wysmarować masłem i oprószyć np. kakao.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę możesz zostawić jak jest lub polać polewą czekoladową. Można też oprószyć całość cukrem pudrem – będzie fajnie kontrastował z ciemną babką.
Ja zrobiłam polewę kakaową i udekorowałam złotą posypką i czekoladowymi jajkami. Polewa jak widać trochę nie wyszła 😀 za gęstą zrobiłam i źle było polać, a niestety nie miałam czasu na nową, żeby zdążyć zrobić zdjęcia do tego przepisu. Jak znajdę czas na zrobienie kilku zdjęć, to uzupełnię w przepisie, bo babkę na pewno upiekę ponownie na święta.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu