Sałatka ryżowa z kurczakiem i prażonym słonecznikiem to mój HIT ostatnich tygodni! Zrobiłam ją w sumie z tego, co kupiłam przed urodzinami dziecka i zostało w lodówce. Plus ryż, który został z obiadu. Kilka prostych składników i genialne, kolorowe danie gotowe.
Jako że to propozycja sycąca, sałatka ryżowa z kurczakiem i prażonym słonecznikiem sprawdzi się w roli przekąski na imprezowym stole, ale też jako lekki obiad czy kolacja. U nas najczęściej występuje w ramach kolacji (bo od urodzin robiłam ją już kilka razy, jest doskonała!). Jeśli zostanie, pakuję do lunchboxa i mam wartościowy posiłek w pracy.
A propo lunchboxów… Odkąd wróciłam do pracy różnie to z nimi bywało. Zazwyczaj starałam się coś przygotować, ale jak nie było siły czy ochoty, to ratowałam się czymś kupionym w pobliskim sklepie. Przyszła wiosna i mam mocne postanowienie zmiany 😉 a do tego podjęłam decyzję o wznowieniu projektu wypuszczenia e-booka z przepisami na pyszne i szybkie posiłki do zrobienia po pracy.
Jeśli interesuje Cię taki e-book (to będzie projekt darmowy), zachęcam do śledzenia bloga w Social Mediach, a w szczególności obserwowania mnie na Instagramie. Tam pokazuję najwięcej nie tylko w tym temacie, ale też z codziennego gotowania 😉
SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (z indykiem też jest smacznie!)
1 czubata łyżeczka przyprawy do gyrosa
olej do smażenia
150 g ryżu
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1 papryka czerwona
2-4 ogórki kiszone (z korniszonami też jest pyszna, sprawdzone)
1 puszka kukurydzy
3 łyżki posiekanego koperku (czasem dodaję mrożony)
2-3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej*
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki i usmaż w przyprawie do gyrosa na niewielkiej ilości oleju. Ostudź. Ryż ugotuj na sypko, przełóż do miski i zostaw do ostudzenia.
Na rozgrzanej suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Stale mieszaj, aby równo się zrumienił i nie przypalił. Wystudź.
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki lub kostkę. Ogórki także pokrój, a kukurydzę odsącz z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj posiekany koperek, majonez, musztardę i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem (ja lubię ostrzej) i solą, ponownie wymieszaj.
* musztarda sałatce nadaje ostrości, ale bez niej również świetnie smakuje. Równie dobrze możesz też dodać trochę chrzanu ze słoika.
Sprawdź też moje przepisy na:
https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/08/salatka-na-krakersach-z-kurczakiem-i-mozzarella/
https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/05/salatka-do-obiadu-grilla/
https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/03/salatka-ryzowa-z-selerem-i-fasola/
https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/03/salatka-wiosenna-z-jajkiem-i-sosem-chrzanowym/
https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/04/saatka-z-kurczakiem-ananasem-i-prazony/
Zachęcam do przejrzenia całego działu SAŁATKI.
2 komentarze
Dzisiaj odnalazłam te przepisy myślę, że często będą gościć na moim stole.
Zapraszam serdecznie ;)))