1,8K
Miała być zwykła pomidorowa… Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło (tego dnia byłam na zakupach, ale głowa już nie ta… i zapomniałam:)). Jednak mięso już się gotowało, wiec pomyślałam, że może spróbować ze świeżą papryką. Pomidory z puszki też dodałam dlatego, że nie kupiłam koncentratu, który lubię dawać do pomidorowej, aby była kwaśniejsza. Wyszła pyszna zupka!
Składniki:
mały kawałek mięsa wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 (250g) opakowania makaronu (u mnie kolanka, ale może być dowolny)
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą (około 4 litry). Gotować na wolnym ogniu około 40-50 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pod koniec dodając marchewkę (w całości lub w plasterkach-jak kto lubi) i pietruszkę.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i krojone pomidory z puszki wraz z zalewą i przyprawiamy, po 5 minutach do wrzącej zupy wrzucamy makaron i wlewamy śmietankę. Gdy tylko zupa ponownie zawrze wyłączamy gaz i przykrywamy garnek, aby makaron “doszedł”.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Nigdy nie dodawałam papryki do pomidorowej, świetny pomysł:)
Dzięki 🙂 ja po wypróbowaniu z papryką już obmyśliłam plan na pomidorową krem z pieczoną papryką 🙂 muszę ją tylko kupić 😉
Wygląda smakowicie:)
Dziękuję 🙂 Polecam wypróbować 🙂