Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym

Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym

dodane przez Anett
Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym, kurczak z makaronem ryżowym, danie orientalne, kurczak orientalny, kuchnia orientalna - Kolorowy Przepisownik

Danie orientalne? Tak, poproszę 🙂 bardzo lubię kuchnię orientalną, ale… Rzadko przygotowuję. Właściwie odkąd mam dzieci, bo charakterystyczne są wyraziste, mocne smaki i aromaty, czego długo nie można podawać dzieciom. Mimo to, niektóre składniki charakterystyczne dla tej kuchni mam zawsze w domu i używam na co dzień. M.in. sos sojowy, imbir, kolendra, czy przyprawy korzenne. Kiedy w moje ręce trafił Fix “Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym” od Blue Dragon, od razu do głowy wpadł pomysł na to danie. Pierwszy raz korzystałam z woka (jeśli nie masz, to śmiało przygotuj na zwykłej patelni), a smak całości przeszedł moje oczekiwania – pyszny, intensywny, aż zachciało mi się naprawdę jeść tymi pałeczkami, a nie robiłam tego od 5 lat i bałam się, że nie pamiętam 😀 okazało się, że pamiętam, a ile zabawy miały z nimi dzieci 😉 bardzo sprytnie próbowały nimi jeść sam makaron z jogurtem greckim (ulubione danie).

Fix z torebki, ale nie byle jaki, bo naturalny! Blue Dragon (znajdź ich na Facebooku) ma w ofercie produkty bez konserwantów, glutaminianu sodu i sztucznych aromatów. Skład jest naprawdę warty uwagi, bo to mieszanka składników i przypraw naturalnego pochodzenia (czosnek, imbir, cynamon, goździki, anyż). Moim zdaniem jest to rozwiązanie idealne dla osób, które uwielbiają kuchnię orientalną, ale gotowanie nie jest ich mocną stroną i średnie efekty daje samodzielne komponowanie składników dania. Szczególnie, że na każdym fixie (są też inne smaki) jest przepis na gotowe danie.
Przygotowanie dania jest szybkie, więc jest to też opcja dla zabieganych, a sprawdzi się też w lunchboxie do pracy.

Blue Dragon ma w ofercie sporo produktów kuchni orientalnej, w tym do sushi (muszę koniecznie odważyć się zrobić w domu!), gotowe sosy w słoikach i saszetkach, ale i dodatki (np. sos sojowy, sos rybny, papier ryżowy czy mleczko kokosowe). Kilka składników i bez problemu stworzysz przepyszne, aromatyczne danie w zaciszu własnej kuchni 😉
Zachęcam do odwiedzenia strony marki Blue Dragon (klik) – znajdziesz tu zarówno wykaz produktów, jak i bardzo ciekawe przepisy na dania kuchni orientalnej.

Poniższy przepis jest prosty, szybki i co najlepsze – podasz go na wiele sposobów 😉 . Na zdjęciu widzisz podane z makaronem ryżowym, ale te sajgonki obok mają to samo nadzienie! Sajgonki to po prostu kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym z makaronem ryżowym, zawinięty w wilgotny papier ryżowy. Przy okazji były to moje pierwsze w życiu sajgonki (nie podsmażałam, ale można).
Danie równie dobrze możesz podać z ugotowanym ryżem lub… o tym piszę niżej 😉 .

Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym, kurczak z makaronem ryżowym, danie orientalne, kurczak orientalny, kuchnia orientalna - Kolorowy Przepisownik


KURCZAK W SOSIE CZOSNKOWO-IMBIROWYM

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
1 fix kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym od Blue Dragon
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1/2 papryki
1 cebula dymka
2 młode marchewki
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia

Dodatkowo:
Makaron ryżowy (lub papier ryżowy, jeśli chcesz sajgonki)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo drobno pokrój. Mięso włóż do miski, dodaj składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, by całość była pokryta z każdej strony. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej godzinę).

Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Mięso wraz z marynatą wrzuć do woka z odrobiną oleju (jak nie masz, to na zwykłą patelnią) i smaż do całkowitej utraty surowości. Dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Razem smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

Kolendrę posiekaj i dodaj do dania wraz z sokiem z cytryny już na sam koniec, na ostatnią minutę. Wymieszaj całość dokładnie.

Jak wspomniałam wyżej – podać możesz dowolnie. U mnie były to dwa rodzaje dania – z makaronem ryżowym i w formie sajgonek. Ale możesz też ugotować ryż jako dodatek, a nawet wykorzystać to nadzienie, jako farsz do pierożków.

Spróbujesz? 😉


Wpis powstał przy współpracy z marką Blue Dragon.


Na blogu znajdziesz też przepis na:

Kolorowa chińszczyzna na ostro

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu