Zapiekanka z mięsa mielonego

dodane przez Anett
Po raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka 🙂 teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała 🙂

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
około 20 ugotowanych ziemniaków
1 papryka czerwona
1 ogórek kiszony
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g kapusty kiszonej
20 dag sera żółtego
1 jajko
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżka keczupu pikantnego
3 szczypty soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera).

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Kinga Łucja 4 lutego 2015 - 18:48

Smacznie! 🙂

Reply
Adventuresinthekitchen 4 lutego 2015 - 19:43

smakowicie wygląda! 🙂

Reply
Ewa W 4 lutego 2015 - 21:20

robię podobną,tylko zamiast ziemniaków makaron :)aaa i nie dodaje kapusty

Reply
admin 4 lutego 2015 - 21:23

Dziękuję 🙂 polecam więc wypróbować też z kapustą 🙂 a w ogóle to ja bardzo lubię zapiekanki – właśnie za to, że można je zrobić ze wszystkiego 🙂 często nimi "sprzątam" lodówkę i szafki 🙂

Reply
natalia20041989 5 lutego 2015 - 11:42

Uwielbiam takie zapiekanki, mniam:)

Reply
Anna Kuklińska 21 kwietnia 2015 - 15:01

Bardzo smaczna zapiekanka, będzie u nas często gościć 🙂

Reply
admin 21 kwietnia 2015 - 17:53

Bardzo się cieszę – to zawsze daje pozytywnej energii jak coś komuś smakuje i ma na to ochotę częściej :))

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu