Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Chłopski garnek

Chłopski garnek

dodane przez Anett
Chłopski garnek, danie jednogarnkowe
Chłopski garnek to tak jakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg “gotowca” z torebki (kiedyś korzystałam z niego często, ale potem świadomość wzrosła) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! Swoją wersję uważam za jeszcze lepszą!
Chłopski garnek uwielbia mój mąż, dlatego stosunkowo często danie pojawia się na naszym stole. Pakuję też w pudełka, jeśli wiem, że będę miała opcję potem ogrzać (w mikrofali, w garnku, na patelni, w piekarniku…).
Dla wzmocnienia i pokreślenia smaku dodaję czasem też cebulę (wrzucam, gdy kiełbasa jest już rumiana i przesmażam).

 


 PRZEPIS NA CHŁOPSKI GARNEK

Składniki:
1 główka kapusty
2-3 laski kiełbasy
3 papryki czerwone
około 10 ziemniaków
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki oregano
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki ostrej
3 łyżeczki papryki słodkiej
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrego keczupu
500 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.
W dużym garnku (u mnie 10 litrowy) rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę (jeśli się nie mieści wrzuć ile możesz, wymieszaj i przykryj garnek – po chwili kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wtedy dodaj resztę). Po 5 minutach (jeśli kapusta dodawana była etapami, to po 5 od ostatniej partii) wrzucamy kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, dodajemy przyprawy, koncentrat i keczup, dokładnie mieszamy. Chłopski garnek gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało i równomiernie gotowało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie.
Wiem, że niektórzy uwielbiają jeść z chlebem 🙂

Po więcej inspiracji zajrzyj też do całej etykiety JEDNOGARNKOWE – polecam, bardzo dużo przepisów na pyszne dania obiadowe!

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

Szefowa w swojej kuchni ;-) 4 grudnia 2014 - 20:50

Ja też inspiruję się gotowcami, z których kiedyś zdarzało mi się korzystać. 😉 Fajnie zrobić zdrowszą, domową wersję.

Reply
admin 5 grudnia 2014 - 09:32

Zgadzam się 🙂

Reply
Anonimowy 30 stycznia 2015 - 15:11

Ja dorzucam jeszcze boczuś, pieczarki, marchewkę, kukurydzę. I zamiast ziomek standardowo listek laurowy, ziele angielskie, papryki slodka i ostra i majeranek. Mimo że nie jestem fanką kostek rosolowych tu sztuka ląduje

Reply
admin 30 stycznia 2015 - 17:27

Do przygotowania tego typu dania jednogarnkowego mamy wiele możliwości 🙂 ja inspirowałam się gotową mieszanką z torebki i taki smak postanowiłam uzyskać bez tych torebek 🙂 ale oczywiście dodatki to kwestia naszego gustu 🙂

Reply
Anna Wilczek 26 stycznia 2016 - 13:54

Fantastyczne danie, szybkie i bardzo sycące. Wypróbowane, zapisane w przepiśniku i na pewno jeszcze nie raz pojawi się na stole to danie 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu