1,9K
To danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Mąż twierdzi, że lepsze 🙂 a powstało po trzydniowej nieobecności w domu, w celu spożytkowania warzyw zalegających w lodówce 🙂 totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie 🙂
Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie.
No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy.
Składniki:
1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 duży por
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
ok. 50g sera żółtego
Ew. sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki śmietany 30%
Dodatkowo:
olej, jajka, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco.
2 komentarze
Fajna zapiekanka….:)
Dzięki 🙂