Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sałatka warstwowa z ryżem i kurczakiem

Sałatka warstwowa z ryżem i kurczakiem

dodane przez Anett
Salatka-warstwowa-z-ryzem-i-kurczakiem-salatka-z-kurczakiem-salatka-swiateczna-Kolorowy-Przepisownik-blog-sprawdzone-przepisy

Dawno mnie nie było, rok… Witam się przepisem, a jest nim prosta sałatka warstwowa z ryżem i kurczakiem. Z racji, że jutro Wielka Sobota i czekam aż mi wyrośnie ciasto na świeże mini chlebki do koszyczka z mojego sprawdzonego przepisu, siadłam w końcu z nogami wyżej i piszę! 😉 Ruch na blogu w ostatnich dniach jest bardzo duży, jestem pod wrażeniem, a jednocześnie ogromnie mnie to cieszy! Dawno nie zaglądałam w statystyki, super, że tyle osób korzysta z moich przepisów, może i ten jeszcze się komuś na te święta przyda 🙂

Ten przepis publikuję dziś na mocnym turbo przyspieszeniu, mogą się zdarzać literówki, błędy – wybacz 😉 chcę się nim podzielić i niech to będzie dobry początek powrotu do częstszych publikacji, sama sobie tego życzę! 😀

Korzystając z okazji – życzę spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt, dużo zdrowia i w tym roku wszystkim razem i każdemu z osobna, aby te święta okazały się początkiem końca koronawirusa! :*

SAŁATKA WARSTWOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa (lub innych mięs, można też doprawić według własnych upodobań)
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
100 g ryżu (1/2 szkl)
5-6 łyżek keczupu
1 czerwona papryka
5-6 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
4 łyżki ziaren słonecznika
4-5 czubatych łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej lub dijon)
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka (można pominąć)
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania sałatki warstwowej z ryżem i kurczakiem:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub paseczki i usmaż w przyprawie gyros oraz słodkiej papryce mielonej. Przyprawy możesz też dopasować do własnych upodobań smakowych i stworzyć własną mieszankę (ja poszłam na łatwiznę;)). Smaż mięso aż odparuje cały płyn i zostaw do wystudzenia.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. 100 g to inaczej 1 torebka ryżu lub około 1/2 szklanki (rzadko korzystam z gotowania w torebkach, raczej wysypuję i gotuję na sypko bez tej folii), po czym wystudź.

Paprykę pokrój w paseczki (lub kostkę-jak lubisz). Kukurydzę odsącz z zalewy, po czym przepłucz pod bieżącą wodą na sicie. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na piękny, złoty kolor.

W miseczce wymieszaj majonez, musztardę i chrzan (chrzan możesz pominąć, ponieważ nie każdy lubi). Dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

Do szklanej salaterki na spód wyłóż usmażone mięso, polej keczupem. Następnie wyłóż warstwę ryżu i polej powierzchnię 2 łyżkami przygotowanego sosu. Kolejno wyłóż kawałki papryki, ogórka i kukurydzę. Pozostałą częścią sosu polej wierzch sałatki, a następnie posyp prażonym słonecznikiem i na koniec udekoruj posiekanym koperkiem.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu