32,K
Nie masz pomysłu na obiad lub nie chce Ci się stać nad garami i pilnować kilku rzeczy naraz? Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – danie z piekarnika, a dokładniej udka kurczaka pieczone z warzywami rękawie. Razem. W tytule napisałam “udka”, bo mogą być całe (mogą też skrzydełka), ale do przygotowania dania z przepisu, który za chwilę poznasz, kupiłam podudzia – lubimy je obgryzać 😉
Takie cząstki kurczaka z warzywami przygotowałam na niedzielny obiad. Nie spodziewałam się gości, ale tak się trafiło, że tuż po wyjęciu ich z piekarnika przyjechali 😉 na szczęście porcja była wystarczająca.
Danie przygotowałam w dość łagodnej wersji (i nie za słonej), ale to akurat wyszło na plus, bo jadły je też dzieci (a dorośli mogli sobie dosolić na talerzach). Teraz z reguły właśnie tak postępuję, dzięki czemu moje Dziewczynki nie jedzą przesolonych lub za ostrych dań, po których wypijałyby hektolitry wody 😉
Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze, dlatego najlepsze, co możemy teraz robić to korzystać! 😀 ja przynajmniej zawsze tak robię, bo lubię. Poza tym, jako wielbiciel ziemniaków, uważam, że młodymi ziemniakami możemy się delektować zdecydowanie za krótko (mam na myśli te nasze polskie, nie importowane). Własnych jeszcze nie mam, dopiero kwitną, dlatego nie odmówiłam sobie tej przyjemności i kupiłam na targu. Podobnie fasolkę – niedługo się zacznie, ale póki co ratowałam się fasolką od miłej, starszej pani na rynku, bo jeść ją uwielbiam, a cena jest już bardzo przyzwoita (6zł/kg). Pozostałe warzywa z naszego ogrodu – trzeba na bieżąco przerabiać, więc przy okazji jemy zdrowo i smacznie.
Podudzia z kurczaka trafiłam akurat marki Zagrodowy. Jakoś nie jestem przekonana do kupowania mięsa od handlarzy na targu (którzy je przywożą nie wiem skąd), dlatego akurat mięso zawsze kupuję w sklepach i to tylko te sprawdzone, dobrej jakości marki. Zagrodowy do takich należy, bo karmią te kurczaki paszą roślinną bez GMO, a nie jakimiś sztucznościami, sterydami i nie wiadomo czym jeszcze, więc to zdrowy kurczak. Zresztą zobacz na stronie www.zagrodowy.pl, sporo się można dowiedzieć na temat producentów właśnie z ich stron firmowych, dlatego polecam kontrolować marki, po których produkty sięgasz na sklepową półkę.
W związku z tym, że mięso moczy się kilka godzin w solance (dzięki temu jest bardziej soczyste, ma lepszy smak), możesz też przygotować sobie inne składniki wcześniej (nawet wieczorem poprzedniego dnia) – wtedy znacznie szybciej podszykujesz danie. Przygotowane wcześniej warzywa przechowaj w lodówce (cukinia, marchewka, fasolka, cebula, czosnek). Tylko ziemniaki wyszoruj i pomidory pokrój “na świeżo”, przed wrzuceniem do rękawa.
Szybkość ma szalenie ważne znaczenie zwłaszcza w niedzielę, święta i gdy przyjmujesz gości. Szczególnie w przypadku gości bardzo dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie tego co można wcześniej. Wtedy przed ich przyjściem wrzucisz do piekarnika i obiad podasz na czas. A taki zdrowy kurczak z warzywami nadaje się też do podania jako drugie ciepłe danie, więc jak wszystko w rękaw zamkniesz przed przyjściem gości, to tylko na szybko wrzucisz do pieca, gdy już będą za stołem i za niecałe dwie godziny po pierwszym i drugim daniu podasz znów ciepłe na stół.
PRZEPIS NA UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI W RĘKAWIE
Składniki:
14 podudzi z kurczaka
5 czerwonych cebul
6 pomidorów
2 główki młodego czosnku
2,5 kg młodych, małych ziemniaczków
4-5 młodych marchewek
1 cukinia
600 g zielonej fasolki szparagowej
Dodatkowo:
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ziół prowansalskich
sok z połowy limonki
200 g śmietany 30%
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. wody
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlewamy wodę i osuszamy mięso ręcznikiem papierowym.
Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy z ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem, mieszanką nacieramy mięso z każdej strony (w tym także pod skórą, tam gdzie jest dostęp).
Na patelni rozgrzewamy jeszcze trochę oleju i obsmażamy udka z każdej strony. Następnie do pozostałego po smażeniu na patelni oleju z ziołami (który kryje świetny smak) wlewamy śmietanę i wodę, krótko podgrzewamy, dodajemy koncentrat i sok z limonki, jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Powstaje nam sos, który jednocześnie wymywa cały smak z patelni i nada aromatu całej potrawie.
Cebule pozbawiamy wierzchnich warstw i końcówek, kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory sparzamy, kroimy na 6 części (pozbawiając je przy tym ogonków i pozostałości po nich). Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy w ćwierć plasterki, a marchewkę kroimy w plasterki. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówkę (tylko tą, która trzymała ją na krzaczkach). Można ją pokroić, ja zostawiłam cale strączki (zgodnie z życzeniem Zuzi). Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Młode, małe ziemniaki dokładnie szorujemy (opcjonalnie skrobiemy, nie obieramy z tej cieniutkiej, smacznej skórki).
Odcinamy długi kawałek rękawa do pieczenia (ja podzieliłam całość na dwa rękawy, ale śmiało można zrobić w jednym). Jeden koniec spinamy dołączonym zaciskiem (lub związujemy dratwą). Następnie do rękawa wkładamy przygotowane składniki – obsmażone udka, ziemniaki, pokrojoną cukinię i marchewkę, cząstki cebul i pomidorów, fasolkę i ząbki czosnku. Wlewamy powstały na patelni sos i zawiązujemy drugi koniec rękawa i obracając wielokrotnie “pakunek” w dłoniach mieszamy jego zawartość.
Rękaw nacinamy w 2 dwóch miejscach na samej górze (bardzo małe nacięcia), by powietrze miało którędy uchodzić i układamy w brytfannie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na minimum 1,5 godziny (ja piekłam chyba 1 godzinę i 40 minut).
Podajemy od razu. Taki zdrowy kurczak z warzywami świetnie komponuje się z natką pietruszki (można nią posypać wierzch po upieczeniu, dodana do rękawa i poddana tak długiej obróbce termicznej straci cenne właściwości).
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie |
7 komentarzy
Witam,
Chciałabym wykorzystać ten przepis jednak w wersji bez mięsa-same pieczone warzywa 🙂 czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć jak mogłabym to zrobić?bo warzywa są tu dodatkiem a cały smak zamarynowany jest w udkach…czy zrobić taki sos jak do mięsa i dodać do warzyw?Te danie wygląda obłędnie i domyślam się ze też tak smakuje 🙂
Danie jest genialne 😉 my uwielbiamy takie połączenia, a przy okazji mało z tym roboty 😀
Jeśli ma być bez mięsa, to proponuję sos przygotować na bazie bulionu. Na patelni lub w rondelku zrobić prawie tak samo (no bez mięsa), ale zamiast udek tak z 1/2 szkl. aromatycznego, mocnego bulionu, do tego przyprawy i zaprawa ze śmietany. Myślę, że będzie pysznie 🙂 a warzywa też można dać takie, jak przyjdzie ochota 😉
bardzo dziękuję za rady i odpowiedz 🙂 w niedziele wypróbuje przepisu 🙂 pozdrawiam
Spróbowałam jest pyszne, dziś po raz kolejny robię dla gości😀
A więc warto publikować ;))) cieszę się, że smakowało i z przyjemnością zapraszam po przepisy częściej ;)) pozdrawiam :*
Zrobiliśmy i wyszła petarda! Polecam przepis 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 osobiście uwielbiam tego typu dania, bo mało mnie angażują, a każdy oblizuje palce 😀