Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Zupa jarzynowa z tortellini

Zupa jarzynowa z tortellini

dodane przez Anett
Zacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie, bo raz taką jadłam to akurat tą zupę nie ja wymyśliłam 🙂 przepis pochodzi z bloga pełnego inspiracji i przepięknych zdjęć, którego prowadzi Ilka. Znalazłam go przy okazji “zabawy w testowanie” w portalu Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw – a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam – wyszło przesmacznie 🙂
TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam.

Składniki:

Bulion:
2-3 duże marchewki
1/2 selera
1-2 pietruszki
kawałek pora
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku

Składniki na zupę:
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
biała część pora
kawałeczek selera
1 puszka pomidorów (400g)
2-3 ząbki czosnku
250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem
1 litr bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny).
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy grubych oczkach tarki. Pora siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i krótko przesmażamy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy aż zmiękną. Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem warzywnym (można wcześniej warzywa i przyprawy wyjąć pozostawiając czysty). Dodajemy pomidory z puszki (w oryginale było, aby je przetrzeć przez sitko, czego ja nie zrobiłam). Po chwili zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy makaron tortellini i na małym ogniu gotujemy do miękkości – około 10-13 minut. Tuż po wyłączeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy na kilka minut, aby zupa naszła jej aromatem.

Jesienne zupy
Menu dla przyszłej mamy
Jesień pełna warzyw
Zupa na jesień - edycja 2

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

magdam 23 listopada 2015 - 22:20

Dziękuję za udział w moich akcjach 🙂

Reply
Smakołyki Asi 24 listopada 2015 - 07:45

Musi byc pyszna i rozgrzewająca 🙂

Reply
admin 26 listopada 2015 - 21:42

Jest taka 🙂

Reply
kuchnia w czekoladzie 6 maja 2017 - 12:24

Jejku wieki nie jadłam tortellini, muszę koniecznie dopisać je do zakupów 🙂

Reply
admin 8 maja 2017 - 21:28

Za to ja ostatnio aż za często, aż mi się przejadło 😀 ale głównie w sałatkach 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu