Strona g艂贸wna Kategorie przepis贸wBo偶e Narodzenie Rolada kakaowa z kremem porzeczowym

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym

dodane przez Anett
Pyszna w smaku, nie za s艂odka, lekko kwaskowa za spraw膮 d偶emu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak – do kawy 馃檪
Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracoch艂onna. Biszkopt nie pop臋ka, je艣li masa nie b臋dzie ani za rzadka, ani za g臋sta. Nie mo偶emy go te偶 piec zbyt d艂ugo, aby za bardzo nie wysuszy膰. Zawijanie jest proste, a krem przygotujemy w kilka chwil.

Sk艂adniki:
Biszkopt na form臋 33x43cm:
5 jajek
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. m膮ki – 2 艂y偶ki
2 艂y偶ki kakao
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Krem:
120 ml 艣mietany 30%
120 g serka mascarpone
1/2 s艂oika d偶emu porzeczkowego
2/3 szkl. cukru
1 艣mietan-fix
Poncz:
sok z 1 cytryny
1 艂y偶ka miodu
3-4 艂y偶ki ciep艂ej wody
Spos贸b przygotowania:
Biszkopt: Bia艂ka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy a偶 si臋 rozpu艣ci. Nast臋pnie, ca艂y czas miksuj膮c na wolnych obrotach, dodajemy po 1 偶贸艂tku, a na sam koniec przesian膮 m膮k臋 z proszkiem i kakao. Uderzamy misk膮 o st贸艂, aby pozby膰 si臋 nadmiaru powietrza. Mas臋 rozprowadzamy r贸wno w brytfannie wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tu偶 po wyj臋ciu biszkopt odwracamy na 艣ciereczk臋, 艣ci膮gamy papier i wraz ze 艣ciereczk膮 zwijamy w rulon wzd艂u偶 d艂u偶szego boku. Odstawiamy tak do ca艂kowitego wystudzenia.
Krem: Mocno sch艂odzon膮 艣mietan臋 ubijamy na sztywno (uwa偶aj膮c, aby nie przebi膰), dodajemy 艣mietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Nast臋pnie dodajemy mascarpone i d偶em porzeczkowy, ca艂o艣膰 dok艂adnie 艂膮czymy.
Poncz: W ciep艂ej wodzie rozpuszczamy mi贸d i 艂膮czymy z sokiem z cytryny.
Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy 艣ciereczk臋. Nas膮czamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowan膮 rolad臋 owijamy w pergamin i odstawiamy w ch艂odne miejsce, aby dobrze st臋偶a艂a.

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

rafandynka 22 listopada 2015 - 14:37

Od kiedy dosta艂am przepis na rolad臋 od kolezanki to jest moje ulubione ciasto, kt贸re naprawd臋 szybko si臋 robi (a nie wierzy艂am!! :)) Zawsze sie udaje! Krem te偶 robi臋 podobnie ale z minimaln膮 ilo艣ci膮 cukru pudru i ci膮gle robi臋 nowe kremy! Polecam szczeg贸lnie rolad臋 "tiramisu" z kremem z dodatkiem fili偶anki espresso; )))

Reply
admin 22 listopada 2015 - 15:10

Ja kiedy艣 te偶 tak my艣la艂am, 偶e rolada jest trudna 馃檪 a w艂a艣ciwie biszkopt 馃槈 ale przekona艂am si臋, 偶e wcale nie i piek艂am ju偶 3 razy, a dopiero t膮 prezentuj臋 na blogu 馃檪 czas powt贸rzy膰 te poprzednie, bo w ka偶dej krem robi艂am inny, nawet biszkopt nie by艂 zawsze taki sam 馃槈

Reply
Karolina Smyk 22 listopada 2015 - 15:51

super kolory i pi臋knie wygl膮da to ciacho!

Reply
Smako艂yki Asi 23 listopada 2015 - 07:53

Jak kolorowo i smacznie 馃檪

Reply
admin 26 listopada 2015 - 21:42

Dzi臋ki 馃檪 ale polecam nie tylko za kolor, ale i przede wszystkim smak! 馃檪

Reply
BARBARA 2 kwietnia 2019 - 20:05

Czy bez tego 艣mietan fixu nie wyjdzie?

Reply
Anett 8 kwietnia 2019 - 00:03

Wyjdzie r贸wnie偶 bez. Ale wtedy lepiej gotowy krem jeszcze sch艂odzi膰 przed na艂o偶eniem i zwijaniem. Dla pewno艣ci mo偶na te偶 zwi臋kszy膰 proporcj臋 mascarpone do 艣mietany – troszk臋 wi臋cej serka i krem b臋dzie sztywniejszy.

Reply

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu