Żeberka w piwie z piekarnika to jeden ze sposobów na obiad, przy którym nie ma wiele pracy. Początkowo trzeba żeberka przygotować na patelni, ale reszta robi się już niemal sama. Ja takie obiady wprost uwielbiam, ponieważ naprawdę wolę czas spędzić z dziećmi, niż mieszając w garnkach 😉 .
Zawsze wybieram żeberka grube i mięsne, ale nie tłuste. Dzielę je potem na nieduże kawałki. Tak średnio 2 kości przypadają na jeden kawałek (czasem 3). Ale jeśli lubisz, możesz podzielić na konkret żebra 😉 . Zależy jakie porcje najbardziej odpowiadają Tobie lub bliskim.
Piwo nadaje aromat i smak, ale alkohol wyparuje, więc zupełnie nie czuć go później w daniu.
Przepis mam od Mamy i lubię do niego wracać. Różnica polega na tym, że ja robię danie w piekarniku, a Mama dusi w garnku. Danie można przygotować w garnku, co z powodzeniem od lat robi Mama, ale trzeba stale pilnować i to aż 2 godziny (czasem dłużej, zależy od mięsa i czy ładnie odchodzi od kości). W związku z tym piekarnik jest wygodniejszym rozwiązaniem 😉 dlatego wybieram zawsze właśnie ten sposób przyrządzenia żeberek.
Żeberka zazwyczaj podaję z ziemniakami (pieczonymi lub z wody/puree) oraz surówką z kiszonej kapusty zamiennie z sałatką z buraczków i papryki.
PRZEPIS NA ŻEBERKA W PIWIE Z PIEKARNIKA
Składniki:
1,5 kg mięsnych żeberek
sól i pieprz
olej do smażenia
Przed pieczeniem:
1/5 litra piwa
2 ząbki czosnku
3-4 cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mieszanki naturalnej przyprawy do żeberek
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
woda do uzupełnienia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze części i każdą część natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebule obierz, podziel na połówki (duże możesz na ćwiartki) i włóż do naczynia z mięsem. Tak samo czosnek. Z patelni, gdzie smażyły się żeberka, odlej nadmiar tłuszczu i wlej piwo*. Mieszając zbierz nim cały smak i aromat z dna patelni, po czym zawartością zalej żeberka w naczyniu. Uzupełnij naczynie wodą, tak, by mięso było zakryte. Dodaj pozostałe przyprawy, w tym dopraw jeszcze solą i pieprzem (ostrzejsze żeberka moim zdaniem są lepsze 😉 ).
*Jeśli chcesz mniej tłustą wersję pomiń krok z patelnią i od razu wlej piwo do żeberek.
Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.

2 komentarze
Brzmi pysznie- na ile porcji jest to przepis?
I są pyszne! Ile porcji? Tak naprawdę to zależy na jak duże kawałki żeberka będą podzielone. Ja wolę cieńsze (najwyżej zjem 2), ale czasem robię szersze, gdzie są 3 kości w jednym kawałku.
Z tego przepisu jak robię, to zazwyczaj mamy na podwójny obiad dla naszej czwórki (w zależności jeszcze od tego ile kto zje:D).