Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki)

Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki)

dodane przez Anett
Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki), przetwory z buraków, przepis na buraki na zimę

Buraczki z papryką i cebulą są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić “ten” smak 😉 a smak jest wspaniały! Uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! 🙂

Polecam przygotować buraczki z papryką i cebulą w sezonie jesiennym, dlatego że wtedy jest ogrom różnorodnych warzyw z ogrodu. A co za tym idzie? Są w najbardziej przystępnych cenach. Jednak zdarza mi się robić je także zimą. Z reguły wybieram słoiki od 0,5 litra i w górę, ale czasami sięgam też po “dżemówki”, ponieważ jest to też fajna opcja na dodatek do lunchboxu do pracy. Łatwiej zabrać, porcja w sam raz dla 1-2 osób.

Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki)

 

PRZEPIS NA BURACZKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ (W SŁOIKI)

Składniki:

6 kg czerwonych buraków
1 kg czerwonej papryki
6 dużych cebul

Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
0,5 szkl. octu
1 szkl. oleju
2 płaskie łyżki soli

Jak przygotować buraczki z papryką i cebulą:

Buraki umyj i ugotuj* ze skórką do miękkości (najlepiej na parze), wystudź i obierz, następnie na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Zalewa: wszystkie składniki zalewy umieść w dużym garnku i zagotuj, następnie dodaj paprykę i cebulę. Całość gotuj około 7 minut. Na koniec dodaj do garnka starte buraki i razem gotuj jeszcze 10-15 minut.

Do wyparzonych słoików przekładaj buraczki na gorąco, dokładnie zakręcaj każdy słoik i pasteryzuj około 10-15 minut. Tutaj w zależności od wielkości słoika.

Pasteryzacja jest “dla pewności”, ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować, nawet, gdyby miały być zjedzone w 3 dni. Uważam, że lepiej tak, niż gdyby praca miała pójść na marne.

*buraki zamiast gotować można też upiec w piekarniku – wtedy polecam piec je w folii aluminiowej i również obierać dopiero po upieczeniu.

Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki)

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

Jolanta Klimek 30 listopada 2015 - 21:16

Buraczki 🙂 Mój ulubiony dodatek obiadowy 🙂

Reply
admin 30 listopada 2015 - 21:37

Ja kiedyś nie przepadałam, choć jadłam, a od kilku lat uwielbiam 🙂

Reply
KarolinaSnowarska 25 sierpnia 2016 - 15:29

Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie. Obserwuję, liczę na rewanż.

Reply
Anonimowy 5 września 2016 - 10:26

Buraczki wspaniałe, nawet nasze dzieci się nimi zachwycają. Właśnie zabieram się za zrobienie kolejnej porcji.

Reply
Barbra 12 października 2022 - 19:05

Bardzo dobry przepis, właśnie zrobiłam. Podgotowanie cebuli z papryką konieczne, chwile też podgotowałam buraki.Fajna zalewa.Tylko 4 łyżki soli, nie 2. Obowiązkowo kamiennej, niejodowznej.Smaczne , nieostowe, łagodne. U mnie było mniej, ze 3 kg buraków, a sporo papryki.
Wg swojego smaku dodałam 1 listek i trochę ( łyżeczkę) ziół toskańskich.

Reply
Anett 12 października 2022 - 19:47

Dziękuję za opinię 🙂 my uwielbiamy buraczki z tego przepisu, bo właśnie nie są mocne, ostre. Ja czasem zjem inne nawet ze smakiem, a moje dzieci twierdzą, że żadne inne im nie smakują tak jak te i nawet w szkole do obiadu nie tkną.

Reply
Barbra 12 października 2022 - 19:11

Uzupełniam. Tę sałatkę można użyć różnie. Dodaj fasolę czerwoną, ogórek =sałatka litewska ; wrzuć do bulionu, dodaj ogórek kwasz, kapusty kwasz, resztki pieczeni, boczku=barszcz prawie ukraiński. Osobno podaj ziemniaczki pjure i ekspresowy obiad gotowy

Reply
Anett 12 października 2022 - 19:47

Świetny pomysł! Ja zawsze serwowałam je jako sałatkę do obiadu, ale taka wersja brzmi zacnie! 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu