Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Tiramisu – kawowy deser na zimno (bez jajek)

Tiramisu – kawowy deser na zimno (bez jajek)

dodane przez Anett
Tiramisu

Tiramisu – znasz ten włoski, genialny w smaku i super łatwy w przygotowaniu deser?

Na pewno 🙂 ja wprost uwielbiam, ale przyznaję się, że robię rzadko – trzeba przyznać, że kalorii to on ma sporo… Ale właśnie na coś mega kalorycznego miałam tym razem ochotę, dlatego w kilkanaście minut przygotowałam małą blaszkę prostej wersji tiramisu. Po raz drugi miałam okazję zrobić zdjęcia, bo zazwyczaj znika zanim o nich pomyślę 😉 a pierwsza “sesja” tiramisu w pucharkach wylądowała “w śmieciach” mojego laptopa.

Tiramisu w wersji prostej, również dla dzieci

To jest przepis na tiramisu bez jajek (nie jestem zwolennikiem tradycyjnego przygotowywania masy, choć taką też mi się zdarza). Ale też bez alkoholu, który nie ukrywam, dla całości ma kluczowe znaczenie, a którego użyć nie mogłam widząc czatujące przy mnie na miskę z resztkami kremu i gotowe ciacho dzieci 😉 z tego samego powodu użyłam kawy zbożowej, ale najbardziej lubię biszkopty maczać w kawie zaparzonej i przefiltrowanej z fusów – inny aromat i smak, i tak też polecam. Opcjonalnie dobrym wyborem jest też kawa rozpuszczalna.

Trochę wyjaśnień…
Do prostokątnej blaszki używam podłużnych biszkoptów, natomiast do tortownicy i pucharków zwykle biszkopty daję okrągłe, bo łatwiej mi się je układa. Nie podam też ich ilości bardzo dokładnie. Miałam 2 opakowania biszkoptów z Lidla, one mają chyba po 400g, ale w trakcie przygotowania coś mi podjadały dzieci, jeden rządek musiałam docinać, a jedna “paczuszka” (bo w opakowaniu były 4 takie paczuszki) została w całości, czyli można przyjąć, że na dwie warstwy w blaszce 28×19 cm potrzeba około 700 g biszkoptów.

PRZEPIS NA TIRAMISU BEZ JAJEK

Składniki:
500 g mascarpone
400 g śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
250 ml zaparzonej kawy
biszkopty
kakao do posypania
Sposób przygotowania tiramisu:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników.
Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie (zanurzamy tylko na 1-2 sekundy, żeby nie namokły za bardzo) i układamy na spodzie blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Układamy drugą warstwę z tak samo przygotowanych (zanurzanych w kawie) biszkoptów. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego (może być z tylką, ja nie włożyłam żadnej i tylko obcięłam końcówkę rękawa) i wyciskamy masę dekoracyjnie na wierzchu deseru – można to zrobić dowolnie, można też nie używać rękawa, a wyłożyć całą masę na gładko i np. stworzyć wzorek przy pomocy widelca lub przygotować szablon, przez który potem oprószymy wierzch kakao tworząc finezyjny wzorek.
Całość chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc). Dekorację z kakao robimy dopiero przed podaniem deseru na stół, czyli po schłodzeniu – jeśli zrobimy od razu kakao namoknie od wilgoci masy i ściemniej (co widać nawet na moich zdjęciach, bo też oprószyłam za wcześnie i zanim się przygotowałam do sesji zdążyło mi ściemnieć – co nie ujmuje smaku;)).
Tiramisu bez jajek
Tiramisu – włoski deser kawowy

 

Tiramisu bez jajek
Tiramisu – włoski deser kawowy

Inne propozycje dla Ciebie

9 komentarzy

Aga Milutka 30 sierpnia 2017 - 10:20

Uwielbian tiramisu ! i najbardziej mi smakuje jednak z dodatkiem jajek ale to nic…:) wygląda obłędnie, poproszę kawałek 😀

Reply
gosia m 30 sierpnia 2017 - 13:38

Cudowne 😉

Reply
Unknown 31 sierpnia 2017 - 13:38

Nie cierpię tiramisu, ale zrobiłaś ten deser tak, że aż wypróbuję i dam mu kolejną szansę 🙂

Reply
admin 5 września 2017 - 22:34

Bardzo mi się podoba taka postawa 🙂 dziękuję za ten komentarz i mam nadzieję, że tym razem tiramisu podbije Twoje serce 🙂 :*

Reply
Gotowaniepatki 31 sierpnia 2017 - 17:59

Uwielbiam takie ciasta. Ten wygląda rewelacyjnie 🙂

Reply
admin 5 września 2017 - 22:34

Miło mi, dziękuję 🙂 :*

Reply
Anonimowy 5 września 2017 - 12:05

Na pewno wypróbuję Twój przepis

Reply
Anonimowy 5 września 2017 - 22:04

Już zrobiłam…niebo w gębie 🙂

Reply
admin 5 września 2017 - 22:36

Czytam i uśmiecham się do laptopa 😀 cieszę się, że ciasto smakuje, zapraszam do korzystania również z innych przepisów i zachęcam do podsyłania zdjęć na maila 🙂 chętnie umieszczę je w galerii zdjęć do Czytelników 😉
Pozdrawiam 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu