Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym

Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym

dodane przez Anett
Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Smakuje również na zimno, więc z powodzeniem możemy ją zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik 😉
Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach 😉 ale ta tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą 🙂
Tarta z tuńczykiem w tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. 
Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę.

Składniki:
Ciasto:
3,5 szkl. mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Farsz:
500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano)
5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry
1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g)
100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt formy (u mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się “skurczy”). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie).
Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy. 
Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut.

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Arkadiusz 10 grudnia 2016 - 14:38

Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
admin 12 grudnia 2016 - 11:53

Polecam, bo warto! 🙂 tarta jest pyszna 🙂 Pozdrawiam 🙂

Reply
Jolanta Klimek 10 grudnia 2016 - 18:45

Ciekawa tarta, ładnie te gwiazdki i serduszka się prezentują. W przekroju też super.

Reply
admin 12 grudnia 2016 - 11:54

Dzięki Jolu 🙂 starałam się ;)))

Reply
Aleksandra z oliwadochleba.pl 12 grudnia 2016 - 19:18

Wygląda przepięknie 🙂 Uwielbiam słone tarty!

Reply
Anonimowy 12 grudnia 2016 - 19:31

Omnomnom <3 wygląda przepysznie 😀

#Dominik

Reply
Zuzanna Antecka 12 grudnia 2016 - 19:36

Jak ja dawno nie piekłam tarty wytrawnej! 😀 Muszę spróbować 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu