1,5K
Nadzienie:
Mus truskawkowy:
I znowu szarlotka 🙂 nie ostatnia! 😀 czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? 😉 na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można powiedzieć “zakurzony”…
Mam dużo takich przepisów – głównie na ciasta właśnie – które przepisałam sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety – nie wypróbowałam jeszcze nawet połowy… Bo u mnie nie ma tak, że nie powtarzam przepisów – przeciwnie! Jak coś mi/nam posmakuje to “męczymy” to długo i przy każdej okazji 😉 ale postanowiłam, że wypróbuję dużo z tych zbiorów lub chociaż przypomnę te, które lubimy, ale zostały zapomniane.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru kryształu
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 słoik dżemu truskawkowego
Mus truskawkowy:
6 białek
1/4 szkl. cukru pudru
1 kisiel truskawkowy
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Oddzielamy białka od żółtek.
Oddzielamy białka od żółtek.
Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera).
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera).
Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne “połowy”).
Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
(25×36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę.
Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce
dolnej (żeby jabłka się nie spaliły).
Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
(25×36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę.
Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce
dolnej (żeby jabłka się nie spaliły).
Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod
koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel – mieszamy
tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu.
Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy).
koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel – mieszamy
tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu.
Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy).
Rady:
Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta).
Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki lub starte na tarce o dużych oczkach.