1,7K
Ciasteczka bananowe, ale nie za spraw膮 nadzienia, a z dodatkiem 艣wie偶ego, zmiksowanego banana w cie艣cie 馃檪 do tego nadzienie z serka mascarpone z odrobin膮 艣mietany – niebo w g臋bie 馃檪 delikatny dodatek 艣wie偶ych bor贸wek i ju偶 nic wi臋cej do szcz臋艣cia (i do kawy) nie trzeba 馃檪
Patelnia do orzeszk贸w le偶a艂a sobie w szafie oko艂o 30 lat… Nieu偶ywana! Dowiedzia艂am si臋 o niej dopiero 3 dni temu i oda razu wpad艂 do g艂owy pomys艂 na orzeszki bananowe. Ale nie z bananowym nadzieniem, a ze zmiksowanym bananem jako sk艂adnik ciasta. Super wysz艂y! Tylko niestety ma艂o, bo sta膰 nad kuchenk膮 i je „sma偶y膰” nie dawa艂y mi dzieci, wi臋c po dw贸ch partiach posz艂am ciasto rozwa艂kowa膰 i wyci膮膰 foremkami, 偶eby szybciej i bez pilnowania si臋 upiek艂y 馃檪
Cz臋艣膰 upiek艂am „nie do nadziewania” (elementy, kt贸re wyci臋艂am) – do schrupania ot tak i dla Zuzi (a wyjada艂a mi te偶 po艂贸wki orzeszk贸w i te z kremem).
Ciasteczka najlepsze s膮, gdy pole偶膮 troch臋 i skruszej膮 od kremu (od razu te偶 s膮 pyszne, lekko chrupi膮ce, p贸艂kruche, ale po kilku godzinach to jak ze Stefank膮-przyjemnie mi臋kn膮:)).
Ma艂e s艂odko艣ci z nieco odmiennego, zarazem oryginalnego ciasta p贸艂kruchego dedykuj臋 Akademii Kulinarnej Whirlpool – obchodzicie 3. urodziny i z tej okazji 偶ycz臋 Wam powodzenia w dalszym realizowaniu pasji i domeny firmy. Nadal b膮d藕cie skarbnic膮 wiedzy, wspania艂ych przepis贸w i organizujcie warsztaty, na kt贸re nigdy niech nie zabraknie ch臋tnych! Osobi艣cie tak偶e ch臋tnie si臋 wybior臋 馃檪 czekam jednak, a偶 b臋d臋 mog艂a zostawi膰 dzieci na tak d艂ugi czas (m艂odsza C贸rcia ma dopiero nieca艂e 5 miesi臋cy). Rozwijajcie si臋 nadal i zaszczepiajcie mi艂o艣膰 do kuchni ca艂ej rzeszy fan贸w ;)) ) NAJLEPSZEGO :))))
Na stronie Akademii Kulinarnej Whirlpool, drodzy Czytelnicy, znajduje si臋 mn贸stwo ciekawych, niebanalnych przepis贸w na pyszne dania czy desery (z podzia艂em na kategorie) – http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/
Zajrzyjcie tak偶e na stron臋 w艂oskiego Gospodarza Akademii Marco Ghia: http://www.marcoghia.pl/ – bardzo du偶o przepis贸w, a tak偶e bardzo pomocne opinie na temat wielu restauracji (z kt贸rymi warto si臋 zapozna膰 przed wyjazdem do Warszawy) czekaj膮 tam na Was!
Sk艂adniki:
Ciasto:
3 szkl. m膮ki pszennej luksusowej
2 ca艂e jajka
1/2 kostki margaryny
1 banan
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/4 szkl. cukru
2 艂y偶eczki cukru waniliowego
Krem:
125g serka mascarpone
1/3 szkl. 艣mietany 30%
3 艂y偶eczki cukru
1 czubata 艂y偶eczka 偶elatyny
2-3 艂y偶ki gor膮cej wody
Dodatkowo:
bor贸wki ameryka艅skie/jagody/porzeczka
Spos贸b przygotowania:
Ciasto: Do miski przesiewamy m膮k臋 i proszek do pieczenia, dodajemy cukry i robimy wg艂臋bienie – wbijamy do niego jajka, dodajemy kawa艂ki margaryny i wlewamy zmiksowanego na mus banana. Ca艂o艣膰 zagniatamy na g艂adkie i elastyczne ciasto (b臋dzie lekko lepkie, ale nie powinno klei膰 si臋 do r膮k). Przykrywamy foli膮 i ch艂odzimy w lod贸wce p贸艂 godziny (mo偶na d艂u偶ej).
Wariant I:
Z ciasta odrywamy malutkie kawa艂ki formujemy wa艂eczki (jak orzeszki laskowe) i wyk艂adamy do wg艂臋bie艅 nagrzanej i odrobin臋 nat艂uszczonej formy do orzeszk贸w, zamykamy form臋 i sma偶ymy na z艂oty kolor. Post臋pujemy tak do wyczerpania ciasta.
Wariant II:
Ciasto wyk艂adamy na opr贸szony m膮k膮 blat/stolnic臋 i rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 oko艂o 3 mm. Wykrawamy foremkami spody kszta艂ty ciasteczek, w po艂owie z nich ma艂膮 foremk膮 wycinamy dziurki (musimy mie膰 tak膮 sam膮 ilo艣膰 ca艂ych spod贸w i „przykrywek” z dziurk膮). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Post臋pujemy tak do wyczerpania ciasta.
Krem: 艢mietan臋 ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. 呕elatyn臋 rozpuszczamy we wrz膮tku i wlewamy do 艣mietany (jednocze艣nie ca艂y czas miksuj膮c), dodajemy mascarpone i ca艂o艣膰 dok艂adnie 艂膮czymy.
Nadziewanie: Po艂贸wki orzeszk贸w wype艂niamy kremem „z g贸rk膮”, nak艂adamy drug膮 po艂贸wk臋 i sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nak艂adamy na ca艂e, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurk膮. W dziurk臋 z kremem wk艂adamy bor贸wk臋 ameryka艅sk膮 (mog膮 by膰 te偶 inne ma艂e owoce, np. porzeczki, jagody).

1 Komentarz
Wygl膮da smacznie! 馃檪