Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

dodane przez Anett
Pierniczki z marmoladą - jak alpejskie, pierniczki nadziewane

Pierniczki z marmoladą są przepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania, a po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które kupić można w każdym sklepie.

Ten przepis bardzo dawno temu dostałam od koleżanki, a dopiero rok temu podjęłam próbę upieczenia (w sumie piekłam aż 3 razy!bo tak mi wyjadali na bieżąco;)) – strzał w dziesiątkę! Dodatkowo, kiedy są oblane mleczną czekoladą to już poezja smaku 🙂 miękkie od razu!

Zdjęcia pierniczków są sprzed roku (nie udało się zrobić zdjęć już w czekoladzie, bo znikły…;)), wtedy nie zdążyłam podzielić się przepisem, więc robię to teraz 😉 a to dlatego, że niektórzy już planują co przygotować na Święta Bożego Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda – mam taką nadzieję z całego serca polecam 🙂

Choć ja takie przemyślenia robię dopiero na około 2 tygodnie przed Świętami, to już wiem, że na pewno w tym roku też przygotuję pierniczki z marmoladą z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim zostaną zjedzone 😉

UWAGA! Takie pierniczki (szczególnie te oblane czekoladą jak prawdziwe alpejskie) możemy zapakować w ozdobne pudełeczko lub celofan z kokardą i podarować komuś na prezent! 🙂  tak niewiele potrzeba, by sprawić komuś radość i wywołać uśmiech na twarzy 😉

 


PRZEPIS NA PIERNICZKI Z MARMOLADĄ (JAK ALPEJSKIE)

Składniki:
3 szkl. mąki (+/- bo może być ciut mniej lub więcej)
120g masła 82% tłuszczu
2/3 szkl. miodu
1 op. przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki sody
4-5 łyżek cukru
1 białko
4 żółtka
gęste powidła/marmolada
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy miód z przyprawą do piernika i kakao. Następnie dodajemy masło i na minimalnym płomieniu rozpuszczamy, ale tak, by masa była gorąca, ale się nie gotowała. Studzimy.
Śmietanę mieszamy z sodą w miseczce lub szklance (musi być większa, bo objętość się zwiększy!).
Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa
będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy żółtka i łączymy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną (żółtka można też dodać wprost do mąki, jeśli nie zostały wmieszane do piany z białek), śmietanę z sodą oraz zawartość rondelka i wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Ciasto ma się kleić do rąk, ale nie zostawać na nich. Ciasto w misce odstawiamy w chłodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli, np. do piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto przekładamy na blat (można podzielić na 2 części) i wałkujemy na grubość około 3mm. Podczas wałkowania najlepiej nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem), można się posiłkować folią spożywczą i przez nią wałkować.
Na połowie ciasta rozkładamy w odstępach niedużą ilość gęstej marmolady/powideł (ja wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile kłaść nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę).
W miejscach, gdzie jest marmolada powstaną wybrzuszenia – dookoła nich delikatnie rękoma wypychamy powietrze i
lekko dociskamy brzegi – jest to pierwszy etap sklejania. Następnie foremką wykrawamy pierniczki z nadzieniem – tu następuje drugi etap sklejania, bo foremka odcinając kształt robi to za nas.
Tak przygotowane pierniczki ostrożnie (by nie utracić kształtu) układamy na brytfannie wyłożonej papierem do
pieczenia w lekkich odstępach od siebie i jeszcze raz, delikatnie, palcami sklejamy boki (tu można poprawić kształt, jeśli podczas przenoszenia coś się rozciągnęło). Dzięki trzeciemu sklejaniu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut (w zależności od wielkości foremek, którą były wycinane i grubości, na jaką udało się rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce.
Gotowe pierniczki można oblać polewą czekoladową lub lukrem – zyskają na smaku.
RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny.
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie), Boże Narodzenie
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie), Boże Narodzenie

SPRAWDŹ TEŻ INNE PRZEPISY NA PIERNICZKI/WYPIEKI PIERNIKOWE:

Inne propozycje dla Ciebie

11 komentarzy

Zuzanna F 29 listopada 2016 - 13:19

Nabrałam ochty by je zrobić 🙂

Reply
Kasia M. 29 listopada 2016 - 13:43

o pyszności! 🙂

Reply
An etka 29 listopada 2016 - 14:16

A jaki typ mąki jest najlepszy do tych pierników ?

Reply
Jolanta Klimek 29 listopada 2016 - 15:34

wspaniałe!!! może się skuszę na święta 🙂

Reply
Anonimowy 29 listopada 2016 - 23:25

Zachęciłaś! O tak! Zrobie na pewno 🙂

Reply
Kasia Sarna 30 listopada 2016 - 08:24

wyglądają bardzo smacznie, pychota 🙂

Reply
Aga Milutka 30 listopada 2016 - 12:00

Daj spróbowac 🙂 wyglądają na pyszne 😉

Reply
Monika- Lekkonatalerzu.bloog.pl 30 listopada 2016 - 12:23

Pyszne i rumiane pierniczki:) nic tylko zajadać:)

Reply
healthystyle.pl 1 grudnia 2016 - 14:08

O matko jakie cuda <3 Wyglądają tak apetycznie, że aż mi zrobiłaś ochotę na pierniczki – tu i teraz 😉 Chyba wypróbuję Twój przepis – polane czekoladą to dopiero będzie bomba 😀

Reply
Samanta 1 grudnia 2016 - 14:14

Pycha! Będę musiała wypróbować koniecznie przepis 🙂

Reply
dorota dorota 1 grudnia 2016 - 18:08

mój syn kocha pierniki 😀 🙂 będę niedługo robic, skorzystam z przepisu:)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu