1,6K
Nadzienie:
Mus truskawkowy:
I znowu szarlotka 馃檪 nie ostatnia! 馃榾 czy ja ju偶 m贸wi艂am, 偶e uwielbiam szarlotki? 馃槈 na t膮 przepis mia艂am od dawna, ale by艂 tak d艂ugo nieu偶ywany, 偶e mo偶na powiedzie膰 „zakurzony”…
Mam du偶o takich przepis贸w – g艂贸wnie na ciasta w艂a艣nie – kt贸re przepisa艂am sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety – nie wypr贸bowa艂am jeszcze nawet po艂owy… Bo u mnie nie ma tak, 偶e nie powtarzam przepis贸w – przeciwnie! Jak co艣 mi/nam posmakuje to „m臋czymy” to d艂ugo i przy ka偶dej okazji 馃槈 ale postanowi艂am, 偶e wypr贸buj臋 du偶o z tych zbior贸w lub chocia偶 przypomn臋 te, kt贸re lubimy, ale zosta艂y zapomniane.
Sk艂adniki:
Ciasto:
2 szkl. m膮ki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru kryszta艂u
6 jajek
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jab艂ek
1 s艂oik d偶emu truskawkowego
Mus truskawkowy:
6 bia艂ek
1/4 szkl. cukru pudru
1 kisiel truskawkowy
Spos贸b przygotowania:
Jab艂ka myjemy, obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋.
Oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
Oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
Margaryn臋 miksujemy z cukrem a偶 zbieleje, dodajemy po jednym 偶贸艂tku, proszek do pieczenia, a na koniec m膮k臋. Dok艂adnie mieszamy.
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋 i delikatnie 艂膮czymy z ciastem (艂y偶k膮 lub kr贸tko na najwolniejszych obrotach miksera).
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋 i delikatnie 艂膮czymy z ciastem (艂y偶k膮 lub kr贸tko na najwolniejszych obrotach miksera).
Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci (lekko nier贸wne „po艂owy”).
Mniejsz膮 cz臋艣ci膮 r贸wno smarujemy wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blaszk臋
(25×36). Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 mieszamy z jab艂kami i wyk艂adamy na blaszk臋.
Pieczemy oko艂o 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grza艂ce
dolnej (偶eby jab艂ka si臋 nie spali艂y).
Mniejsz膮 cz臋艣ci膮 r贸wno smarujemy wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blaszk臋
(25×36). Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 mieszamy z jab艂kami i wyk艂adamy na blaszk臋.
Pieczemy oko艂o 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grza艂ce
dolnej (偶eby jab艂ka si臋 nie spali艂y).
Lekko przestudzone ciasto smarujemy d偶emem. Ubijamy pian臋 z bia艂ek, pod
koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel – mieszamy
tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w i natychmiast wyk艂adamy na warstw臋 d偶emu.
Zapiekamy jeszcze oko艂o 20 minut (do zrumienienia bezy).
koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel – mieszamy
tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w i natychmiast wyk艂adamy na warstw臋 d偶emu.
Zapiekamy jeszcze oko艂o 20 minut (do zrumienienia bezy).
Rady:
Kombinacje d偶emu i kisielu mo偶na dowolnie modyfikowa膰 (tym samym zmieniaj膮c kolory ciasta).
Jab艂ka r贸wnie dobrze mog膮 by膰 pokrojone w plasterki, p贸艂talarki lub starte na tarce o du偶ych oczkach.
