Był pleśniak – musi być i szarlotka! Obowiązkowo! 🙂 a jedną z moich ulubionych jest szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką.
U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu spód jest jasny, a tutaj moja ostatnia kombinacja – wymyśliłam sobie kakaowy spód i to był strzał w dziesiątkę, a do tego kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne…
Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? 🙂 kocham w zasadzie 😀
SZARLOTKA NA KAKAOWYM SPODZIE Z RÓŻOWĄ PIANKĄ
Składniki:
(w przepisie 1 szkl. to 235 ml)
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej
6 żółtek
3/4 szkl. cukru kryształu
1 kostka margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany 18%
Krem:
6 białek
1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy
Nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek
opcjonalnie: 3-4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieć ciasto. Odetnij 2/3 ciasta i dodaj do niego kakao, jeszcze raz zagnieć. Obie części zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 50-60 minut.
W tym czasie przygotuj jabłka – umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj cukier waniliowy i krótko przesmaż (jeśli trzeba podlej odrobinę wodą). Gdy jabłka zmiękną wsyp kisiel, dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika (nadal mieszając).
Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkuj i wyłóż spód blaszki (25×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (blaszkę możesz też wylepić). Gorące jabłka równo rozsmaruj na cieście.
Wyjmij z lodówki jasne ciasto, zetrzyj na tarce o grubych oczkach na kruszonkę (do miski).
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj kisiel i dokładnie wymieszaj (łyżką!) na jednolitą masę. Wyłóż na warstwę jabłek. Posyp kruszonką.
Szarlotkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut: 20 minut na opcji góra-dół, potem tylko na grzałce dolnej (żeby się kruszonka nie paliła).