Dziś prezentuję pyszny sernik, który bardzo przypadł mi do gustu już po tytule i składzie i po prostu musiałam go wypróbować. A jest to sernik z bananowym shake i pianką milky way – prawda, że brzmi mega smacznie? :).
W oryginale (i z dużo ładniejszym zdjęciem) znajdziecie go TUTAJ (jak i wiele innych smakołyków;)). Ja swoje zdjęcie muszę kiedyś wymienić, bo jest masakryczne – zrobione na szybko, bo goście już za stołem, nawet nie był przed podaniem schłodzony, bo kiedy :D.
Dodam jeszcze tylko, że ja go piekłam ciut dłużej – po czasie wskazanym w przepisie zmniejszyłam temperaturę do około 150-160 stopni i piekłam jeszcze 20 minut, głównie dlatego, że mój ser był za rzadki. A na piankę Milky Way użyłam mniej kremówki (około 230-235ml), ponieważ chciałam, aby masa była gęściejsza, bo jak piszę wyżej nie miałam czasu go schłodzić – od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie 🙂
PRZEPIS NA SERNIK Z BANANOWYM SHAKE I PIANKĄ MILKY WAY
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru
Masa bananowa:
½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
2 dojrzałe banany
¾ szklanki mleka
1 budyń bananowy
2 łyżki soku z cytryny
Pianka Milky Way:
*250 ml śmietany kremówki+3 łyżki *(dałam ok. 235ml)
3 batoniki milky way
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 śmietan fiks*
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj posiekane masło i żółtka, po czym zagnieć kruche ciasto. Ciasto wyłóż na dno tortownicy o śr 24 cm (pamiętaj o papierze do pieczenia). Schłodź w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
MASA BANANOWA:
Jajka ubij na puszystą pianę z cukrami, dodaj twaróg i zmiksuj wszystko.
Banany pozbaw skórki i skrop sokiem z cytryny, wrzuć do kielicha blendera, zalej mlekiem i zblenduj na
shake – wlej go do masy serowej, dodaj proszek budyniowy i wszystko krótko wymieszaj (nie napowietrzaj zbędnie masy, żeby potem w czasie pieczenia sernik nie popękał).
Gotową masę wylej na podpieczony spód, przykryj formę folią aluminiową (ale tak, by dostawało się powietrze, czyli nie szczelnie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia.
PIANKA MILKY WAY:
Batoniki połam i wrzuć do rondelka, dodaj 3 łyżki śmietany kremówki i całość podgrzewaj (ale nie gotuj!), cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ostudź.
Mocno zimną kremówkę (wprost z lodówki, nie wyjmuj jej wcześniej) ubij na sztywno, ale pilnuj, żeby nie przebić (śmietana może się zwarzyć) – by tego uniknąć pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder, a potem śmietan fiks i ostudzony krem milky way – wymieszaj. Gotowy krem rozsmaruj na zimnym serniku.
Możesz posypać wierzch wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Sernik z bananowym shake dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem.
*właściwie to śmietan fiks jest opcjonalnie, bo i bez tego dodatku krem się utrzyma, ale wtedy im dłużej sernik w cieple tym dla niego gorzej – jeśli sernik ma stać na stole, lepiej wzmocnić masę fiksem).