Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad Naleśnki na mleku kokosowym z płatkami ryżowymi i bananem w syropie

Naleśnki na mleku kokosowym z płatkami ryżowymi i bananem w syropie

dodane przez Anett
Pierwszy raz kupiłam kokos i oto jak wykorzystałam jego miąższ 😉 pyszne naleśniki kokosowe ze słodkim bananem z syropu – raz na jakiś czas na takie słodkie danie warto sobie pozwolić 🙂
A jak zrobiłam to mleko kokosowe? Zmiksowałam miąższ z wodą kokosową wylaną ze środka i dolałam przegotowanej wody, by nie było za gęste, przez co miałam mleko z wiórkami. Ale z powodzeniem można użyć takiego z puszki (i ewentualnie dodać wiórki-jak kto chce).

Składniki:
0,8 litra mleka kokosowego
3 jajka
1/2 szkl. płatków ryżowych
1,5 szkl. wody
1/2 szkl. kaszy kuskus
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
banan
cukier
dżem morelowy lub inny
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy kuskus, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i wystygnięcia.
Mleko kokosowe miksujemy z jajkami, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodajemy masę ryżową z kuskusem, na koniec dodajemy obie mąki i całość dokładnie miksujemy, po czym jeszcze blendujemy, by rozdrobnić płatki. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (tłuszcz jest w mleku kokosowym) z obu stron na złoty kolor (przy przewracaniu należy zachować ostrożność, by nie pękły, bo są bardzo delikatne).
Do rondelka wlewamy 1-2 łyżki wody, wsypujemy kilka łyżek cukru (tak około 7-8) i podgrzewamy cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy tak się stanie na wolniutkim ogniu nadal podgrzewamy, a gdy zacznie się karmelizować po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę banany. Chwilę razem mieszamy, by całe oblały się syropem.
Naleśniki smarujemy łyżeczką dżemu, dodajemy trochę bananów w syropie, składamy na pół i polewamy wierzch syropem. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Beata Kuśmirek 28 kwietnia 2016 - 06:43

cudowne naleśniki!!! 🙂

Reply
admin 29 kwietnia 2016 - 12:40

O tak 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu