3,6K
Ten wymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Przepis wypatrzyłam u Doroty z bloga Daktyle w Czekoladzie (KLIK) i od razu wiedziałam, że kiedyś upiekę 🙂 a ponieważ wybrałam je do upieczenia do pudełek-gościńców dla gości obecnych na chrzcinach musiałam po przeliczać proporcje z tortownicy na dużą blaszkę 25x36cm. Przeliczałam jednak nie równo, bo masę serową zrobiłam w ciut większych proporcjach, aby całość była wyższa. Po oryginalny przepis zapraszam TU (klik), a jeśli chcecie jak ja od razu zrobić dużą porcję przygotujcie tak, jak ja to zrobiłam 🙂
Ja do tego sernika jeszcze na pewno wrócę! Nie wiem, czy będzie potrzebny aż tak duży, jeśli nie to upiekę w tortownicy, ale w jakiej formie by nie był – warto! 🙂
Polecam na specjalne okazje, w tym święta!
P.s. Tylko te zdjęcia poprzedniego ciasta i tego sernika wcale mi się nie podobają 🙂 ale też i fotografowałam resztki (okrawki) ciast, więc musiało tak zostać 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 kostki masła (400g)
5 jajek
2 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg mielonego twarogu
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 szkl. cukru drobnego (może być też kryształ)
5 jajek
Dodatkowo:
2 słoiki powideł z czarnej porzeczki lub innych, gęstych (ok. 800g)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajka, cukier i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt formy (25x36cm) i wykładamy dno (blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia), smarujemy ciasto połową dżemu, ale tak, by pozostawić około 1-1,5cm brzegu suchego ciasta. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy (na wielkość blaszki), przykrywamy ciasto z dżemem i sklejamy boki. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: Ser przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i całość krótko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na gorący, podpieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (też 180 stopni).
Wierzch: Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej “zwinięć” w roladkach). Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Jeszcze raz wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, wierzch powinien się ładnie zrumienić. Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Wygląda fenomenalnie! Te wszystkie warstwy kuszą niesamowicie 🙂
Chetnie zjadłabym teraz kawałeczek do kawy 🙂
Zrobiłam sernik owszem wygąlda super ale w smaku jest taki sobie. I o ile smak kwestia gustu to samo ciasto wyszło bardzo zbite jakby zakalcowate. Nie wiem czy tak ma być czy coś nie wyszło.
Trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną… Ja nie zauważyłam, by ciasto było zbite.