Sałatka z łososiem to propozycja na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło – jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny czy noworoczny stół, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych. Na taką specjalną okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam 🙂
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ŁOSOSIEM, ZIELONYM GREJFRUTEM, ŻURAWINĄ, MAKARONEM I KOLENDRĄ
Składniki:
200g filetu łososia
2 mini sałaty włoskie
1 zielony grejfrut
1/2 pomarańczy
pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka)
garść żurawiny suszonej
1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki
1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
sól
świeżo mielony pieprz
Sos:
1 cytryna
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
2-3 łyżeczki miodu
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki wędzonej
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy.
Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu.
Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam na pół, aby pozbyć się pestek) i ząbki z połowy pomarańczy.
Kolejna warstwa to łosoś – dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę.
W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.
Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez www.mojpieknystol.pl
2 komentarze
Ciekawy pomysł na sałatkę, lubię takie połączenie smaków 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂