Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sałatka z fasolki szparagowej – w słoiki

Sałatka z fasolki szparagowej – w słoiki

dodane przez Anett
Teraz na blogu pojawi się seria przetworów, które przygotowałam w tym roku. Wcześniej raczej tego nie robiłam – to znaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek 🙂 nie mam tyle siły 🙂 poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia sporej ilości czasu, a ja po pracy ugotowałam coś (albo i nie) i nie miałam motywacji stać do późnej nocy – bo rano trzeba wstać i znów zasiadać do papierków i cyferek… Jak przyjeżdżałam na weekend trochę pomagałam przy słoikowaniu.
A w tym roku narobiłam się sporo, bo po prostu miałam na to ochotę 🙂 Mąż mi się dziwił i pytał czy mi się chce, bo przecież bardzo dużo czasu i energii zajmuje opieka nad dzieckiem, a ja mu odpowiadałam, że może właśnie dlatego – że potrzebuję jakiejś odskoczni od tego. Poza tym dużo przetworów robiłam właśnie z myślą o Córci – dżemy, powidła i kompoty z owoców niepryskanych i do tego domowej roboty sprawdzą się idealnie jak nam Niunia podrośnie i zacznie takie rzeczy jeść 🙂 a i Ona miała radochę mogąc mnie obserwować jak kroję, siekam, myję, mieszam – zauważyłam, że bardzo to lubi 🙂 nawet zwykłe obieranie ziemniaków Ją cieszy 🙂
Prezentację zaczynam od pysznej sałatki, na którą przepis dostałam od Siostry. Bardzo mi smakuje jako dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! 🙂

 

Składniki na 3,3 litra sałatki:
2 kg żółtej fasolki szparagowej
1/2 kg marchewki
40 dag cebuli
2 duże papryki czerwone
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
2 szkl. oleju
6 łyżek cukru
3 łyżki soli
3 liście laurowe
2 łyżki octu 10%
1 płaska łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki.
Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru.
Odcedzamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule
obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe
paseczki.
Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi
laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty
pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z
fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy
paprykę.
Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu