Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Potrawka warzywna z kaszą orkiszową

Potrawka warzywna z kaszą orkiszową

dodane przez Anett
Potrawka warzywna z kasza orkiszowa, potrawka wegetarianska, jednogarnkowe danie, szybki obiad - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Danie z jednej patelni? Proszę uprzejmie 🙂 potrawka warzywna z kaszą orkiszową to danie dla leniwych jak ja 😀 szybko, mało mycia, przepysznie i… zdrowo! Patelnie, szczególnie te głębokie, często służą mi do przygotowania obiadu nie tylko w tradycyjnej, smażonej formie, ale w roli jakby garnka. W ostatnim czasie non stop korzystam z patelni tytanowej Woll. Moje spostrzeżenia po kilkunastu tygodniach użytkowania opisałam przy okazji wpisu na wigilijną kapustę z grzybami. A po kilku miesiącach… mogę potwierdzić wcześniej wydaną opinię, jest to NAJLEPSZA patelnia jaką miałam w całym życiu. Chcę ich więcej 😀

Na zdjęciach danie może się niektórym nie spodobać. Taki urok dań jednogarnkowych, które mogą nie wyglądać, ale obłędnie smakować 😉 w tym przypadku właśnie tak jest! Bardzo polecam przepis. A jeśli chcesz zyskać dodatkowo na atrakcyjności, kaszę ugotuj osobno, na sypko. Mi się nie chciało 😀 bo to kolejny garnek do mycia, a kasza do pilnowania…

Danie jest wegetariańskie. Ale możesz podać z mięsem. U mnie tak było, (widać też na zdjęciach), ale do lunchboxu poszło już bez mięsa.
Przy pominięciu śmietanki przerabiasz na obiad wegański. Składniki też możesz modyfikować, np. dodać jeszcze brokuł czy kaszę zamienić na dowolną inną. Inspiruj się, a nie zajrzy Ci do garnków nuda 😉


POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ ORKISZOWĄ

Składniki:

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
300 g kaszy orkiszowej
1 litr bulionu warzywnego
duża cebula
1 puszka pomidorów pelati
50 g śmietany 30 %
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj i zeszklij w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli nie masz dużej patelni, całość z powodzeniem przygotujesz w garnku z grubym dnem! W międzyczasie pokrój papryki (w paseczki czy kostkę) i dorzuć na patelnie, chwilę przesmaż razem.

Kaszę orkiszową wsyp na patelnię, zalej bulionem warzywnym i dodaj przyprawy. Przykryj patelnię i duś wszystko, aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wtedy dodaj pomidory pelati (pokrój je) wraz z sosem, wlej śmietankę, wszystko wymieszaj i gotuj do miękkości kaszy. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku (według swoich upodobań).

Powstała ilość dania jest spora, prawdopodobnie wystarczy Ci na 2 obiady (zależy jeszcze ile osób w domu i jakie ilości zjadacie 😀 ). Świetnym pomysłem jest też zabranie porcji do lunchboxu na drugi dzień – ja tak robię.

Patelnia, którą mam, jak wspomniałam, jest duża. To znaczy, że za jednym zamachem robię duże porcje, smażę po kilka placków czy racuchów, itp. Ale po przejrzeniu oferty sklepu widzę, że każdy znajdzie coś dla siebie – są różne rozmiary, różne rodzaje i Dzięki zastosowanej technologii mogę smażyć nawet bez tłuszczu (lub z kilkoma kroplami), a nic się nie przypala. Swoją drogą w mojej kuchni nie było jeszcze żadnego naczynia z tak grubym dnem (i ściankami) i tak ciężkiego! Nie jestem w stanie trzymać jej w dłoni przez dłużej niż 20 sekund 😀 ale dzięki temu jest tak wytrzymała, a dania się nie przypalają! Tak grube dno to same zalety.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis
No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu