Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

dodane przez Anett
Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Nasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu “chińskiego”, czyli makaronu instant. Sałatka z zupek chińskich jest szybka do zrobienia, dlatego przyrządzamy ją na wiele okazji. Nie jako “must have”, ale jednak pojawia się przy różnych okolicznościach.

W temacie składników również można kombinować. Nam ta wersja smakuje najlepiej, ale robię też czasem trochę inną, z piersią kurczaka, bo też jest szybka, treściwa i smaczna.

Sałatka z zupek chińskich – to niezdrowe, ktoś powie…

Zdaję sobie sprawę z tego, że makaron z zupek chińskich nie należy do produktów zdrowych. Tym bardziej dołączone przyprawy. Ale sałatka z zupek chińskich bardzo nam smakuje 🙂 i jestem zdania, że to jak z alkoholem – byle z umiarem, od czasu do czasu jest ok. Przy okazji nie mam zamiaru udawać świętszej od Papieża i zapierać się, że czegoś nie jem, jeśli w rzeczywistości jest inaczej. Bo pamiętaj, że ten blog pisze KTOŚ, to nie serwis, który kupuje przepisy do zdjęć ze stocków.

Sałatkę można przyrządzić też z użyciem zwykłego makaronu lub pełnoziarnistego – w tej kwestii jest duża dowolność i możliwość modyfikacji sałatki – na zdrowszą wersję.


SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

Składniki:

2 zupki chińskie Vifon złoty kurczak
1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości)
6-7 jajek
1 słoik 0,5l ogórków kiszonych
2-3 cebule czerwone
2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, ogórki odsączamy z zalewy, cebule obieramy. wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Makaron z zupek chińskich rozkruszamy, dodajemy dołączone przyprawy (olej wyrzucamy!), zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody, przykrywamy, aby zmiękł. Przynajmniej raz mieszamy, aby makaron równo “doszedł”.

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników.

Na zdjęciu moja sałatka z zupek chińskich zrobiona jest z białą cebulą, ale to z braku czerwonej (w danej chwili, normalnie ZAWSZE czerwona).
Celowo podałam rodzaj zupek – z marki Vifon makaron jest do tej sałatki najlepszy. To żadna reklama marki.
Aby smak był łagodniejszy ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi. Ja wolę z kiszonymi 😉

Inne propozycje dla Ciebie

3 komentarze

Adventuresinthekitchen 3 sierpnia 2015 - 17:26

Też ją często robię 😉 Jest pyszna 🙂

Reply
Ania - Kto ugości moich gości? 5 sierpnia 2015 - 06:56

Raz na jakiś czas i na taki makaron można sobie pozwolić, bardzo lubię ta sałatkę 🙂

Reply
alicja bożek 6 sierpnia 2016 - 13:26

Ja to robię podobną ale z kurczakiem (gyrosem). Polecam nie zalewać makaronu wodą tylko pokruszyć i przyprażyć na patelni później makaron wchłonie majonez i będzie miękki a smak o niebo lepszy 🙂
Moje składniki sałatki to:
4 zupki chińskie vifon
Kapusta pekińska 1 szt
Piersi z kurczaka z przyprawa kebab gyros 3 szt
Papryka czerwona 2 szt
Kukurydza pół puszki
Prażone płatki migdałów opakowanie
Majonez mały słoik ale może być więcej bo makaron go wchłania
Sól pieprz słodka papryka
Mięso kroimy na kawałki i smażymy i studzimy
Makaron i migdały prażymy i studzimy
Kapustę i paprykę kroimy
Wszystkie składniki oprócz kapusty wkładamy do miski i mieszamy dodajemy majonez i mieszamy aż do połączenia składników. Dodajemy kapustę i mieszamy próbujemy i doprawiamy według uznania.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu