Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas nie tylko duchowo, ale też pod względem tradycyjnych potraw na wigilijnym i świątecznym stole. W wielu domach menu jest stałe od lat i nie pojawia się nic nowego. U nas stałych pozycji jest kilka, ale nie stronimy od nowości. Moja nowa propozycja to rolada ziemniaczana z kapustą i grzybami – doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do filiżanki barszczu czerwonego lub polana sosem (na ciepło).
Roladę możesz przygotować nie tylko na wigilię – może zostanie Ci z wigilijnej kolacji ziemniaków z olejem lnianym? A z przygotowań trochę kapusty i grzybów? To śmiało zrób i zaserwuj ją na świąteczny obiad 🙂 .
Ale taka rolada to świetny pomysł nie tylko na święta. Możesz ją przygotować w formie obiadu (wystarczy surówka, sos). Albo na kolację – z ziemniaków, które zostały z obiadu (tu może z pominięciem grzybów, bo niekoniecznie jest to składnik zawsze posiadany w domu). Rolada jest pyszna również na zimno, więc może być imprezową przekąską na stole.
EDYCJA WPISU: Po wigilii zostało kilka plastrów rolady (cała była na długość piekarnikowej blachy i na stole stały takie 2 półmiski jak na zdjęciach). Po nocy w lodówce nikt nie miał ochoty na takie zimne, więc żeby nie czekać aż złapią temperaturę pokojową wylądowały na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po odsmażeniu na rumiano rolada smakuje genialnie! Coś jak bezmięsne pyzy z kapustą i grzybami, lekko podpieczone 😉 super! Polecam też taki sposób podawania – przysmażone plastry.
ROLADA ZIEMNIACZANA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki ziemniaczanej (moja szklanka to 230 ml)
2 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
400 g ugotowanej kapusty kiszonej
80 g ugotowanych grzybów leśnych
1 duża marchewka
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W składnikach podaję, że kapusta i grzyby ugotowane – bo takie ilości zważyłam właśnie po ugotowaniu. Kapustę kiszoną najpierw przepłukałam w wodzie, a potem gotowałam do miękkości około 50 minut. Odsączoną na gęstym sicie i ostudzoną drobno pokroiłam. Grzyby namoczyłam w gorącej wodzie (by je odmoczyć z ewentualnych zanieczyszczeń), następnie zmieniłam wodę i gotowałam do miękkości około godzinę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na oleju rzepakowym. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do cebuli – razem duś do miękkości marchewki. Ugotowane grzyby pokrój drobno. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i dopraw do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę lub zmiel. Dodaj jajka, olej lniany, mąkę ziemniaczaną i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i sporą ilością pieprzu (ja dałam łyżeczkę). Wyrób masę jak na pyzy/kopytka.
Na blacie/stole rozłóż folię aluminiową, na niej uformuj z ziemniaczanej masy prostokąt i rozłóż równomiernie farsz – zostaw jeden dłuższy bok wolny, aby potem całość skleić. Zwiń roladę (dłuższym bokiem) pomagając sobie w razie potrzeby folią. Następnie ułóż ją sklejeniem do dołu i owiń ciasno folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut, po czym zdejmij folię i jeszcze lekko dopiecz przez 10 minut (tego czasu nie wydłużaj, bo może Ci popękać jak mi 😉 wyjęłam o 2 minuty za późno).
4 komentarze
Wspaniały pomysł 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Wszystko fajnie tylko ten olej lnianyy.. wiadomo zeby nie stracil swoich drogocennych wlasciwosci nie moze byc podddawany obrobce termicznej… podgrzany do temp pow.40°C traci to co w nim najlepsze.. ale przepis jak najbardziej smakowity 🙂
Wiem… 😐 olej lniany ląduje u mnie w sałatkach lub nawet go czasem piję. Ale jestem absolutnie wierną fanką ziemniaków okraszonych cebulką na oleju lnianym (raz w roku jemy takie na wigilię), więc i tu pokusiłam się dodać do dania, które przygotowałam na wigilijną kolację. Właściwości traci, ale potrawa zyskuje na smaku – tu na smaku przepis bazuje 😉
Super pomysł, muszę kiedyś zrobić 🙂