Pomysł na pulpeciki z płatkami ryżowymi okazał się w naszym domu hitem! Dzieciaki uwielbiają płatki ryżowe na słodko, a w tej wersji zaakceptowały z przyklaskiem i podskokiem 😀 wyszły pyszne, sycące, aromatyczne i w dodatku do przygotowania są bardzo proste.
Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie i bezglutenowe wyszły z przypadku. Miałam mięso mielone na kotlety, bo tak dawno nie było, a pomysłu na coś nowego też nie było… Ale zorientowałam się, że nie mam bułki tartej, ani kajzerki, ani kaszy manny… Kiedyś miałam wszystkiego zapasy, teraz staram się zużywać produkty na bieżąco. Unikam tym samym sytuacji, że o czymś zapomniałam, leży gdzieś na tyłach szafki i w końcu i tak jest do wyrzucenia. Zuzia rzuciła hasłem “pulpeciki”, bo bardzo lubi, ja popatrzyłam co mam i metodą prób i błędów powstały pulpeciki z płatkami ryżowymi.
Z tego przepisu łatwo zrobić wersję tradycyjną, czyli glutenową. Można też do sosu dodać śmietankę – co kto lubi. Lub co posiada w domu ;)))
Pulpeciki z płatkami ryżowymi polecam dla dzieci, dorosłych, ale też do lunchboxu – sycące danie do odgrzania na ciepło.
PULPECIKI Z PŁATKAMI RYŻOWYMI (BEZGLUTENOWE)
Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego (użyłam wołowego i z indyka)
1/3 szkl. płatków ryżowych
2 małe jajka (w rozmiarze L wystarczy 1)
2 małe cebula
200 g gęstego przecieru pomidorowego
3-4 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
1 łyżka czosnku niedźwiedziego (lub 2 ząbki czosnku)
3 łyżki posiekanego koperku
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
około 1 litr bulionu warzywnego (ja przygotowuję go z domowej bulionetki)
sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
Płatki ryżowe namocz w niedużej ilości ciepłego bulionu. Niedużej, żeby tylko wchłonęły wilgoć, a nie stały się “papką”, która rozwodni całą masę mięsną. Odstaw na 15-20 minut. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną cebulę (jedną), pół łyżki czosnku niedźwiedziego (jak w ząbkach, to przeciśnij jeden przez praskę lub bardzo drobniutko posiekaj). Dodaj namoczone płatki, mąkę i wyrób masę na pulpeciki. Gdyby masa była za luźna, dodaj jeszcze trochę mąki.
Z masy formuj pulpeciki, obtaczaj w mące ryżowej (lub kukurydzianej) i obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
W garnku zagotuj pozostały bulion. Wrzuć posiekaną cebulkę i pozostałe pół łyżki czosnku niedźwiedziego (lub przeciśnięty przez praskę/drobno pokrojony ząbek). Możesz je też wcześniej przesmażyć na patelni, wzbogacisz dodatkowo smak sosu. W 2-3 łyżkach zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną (ja to robię w małym słoiczku – zakręcam i potrząsam, aż nie będzie grudek mąki). Mieszankę wlej do bulionu, cały czas mieszając, po czym dodaj przecier pomidorowy. Mieszaj i gotuj przez chwilę, w międzyczasie doprawiając do smaku. Włóż pupleciki, gotuj około 10-15 minut. Po wyłączeniu dodaj posiekany koperek, wymieszaj i możesz podawać 😉
Ja podałam z ziemniakami i sałatką z mieszanki sałat lodowych.
4 komentarze
Fantastyczny przepis😍
Dziękuję 😉 te pulpeciki są pyszne!
Robię mielone i pulpety od dawna z płatkami ryżowymi. Nie dodaje mąki, nie obtaczamy w mące i nie podsmażam. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Wychodzą pyszne i dietetyczne. Też dodaje czosnek niedźwiedzi i zioła kuchni polskiej plus pieprz i normalny czosnek. Podaje z ryżem, kaszą i z sosem pieczarkowym. Pychaaa 🙂
Super! 🙂 zdarza mi się robić pulpety bez obsmażania, gdy mi się spieszy, ale mielonych nie smażonych (ewentualnie pieczone na blasze) jeszcze nie próbowałam! Smak takich jest podobny do tradycyjnie smażonych? 🙂