1,4K
Doskonały i szybki sposób nie tylko na niedzielny, ale również na
codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje.
codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje.
Ja ją lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania 🙂 mało roboty, a potrawa bardzo sycąca 🙂
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 por
1 cebula
1 duża papryka
2 garście mrożonki marchew z groszkiem
2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka)
1 mała śmietana 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
1,5 łyżeczki szałwii
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
do smaku: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki.
Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut,
aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę.
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut,
aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę.
Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą 🙂 pasuje do wszystkiego 🙂
Rady:
Można dodać również posiekaną natkę pietruszki.