Domowe – najlepsze 🙂 taki likier kawowy piłam kiedyś na babskim wieczorze. Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało 🙂 krótko mówiąc – trzeba dorobić 😀
Edit: Od czasu opublikowania tego przepisu przygotowałam likier jeszcze kilka razy (z przerwami, gdy sama go pić nie mogłam, by nie kusił;)), za każdym razem bardzo szybko znikał. I co mnie zaskoczyło – nie tylko kobietom smakuje 🙂
Polecam wykonanie, jest proste, likier gotowy od razu do spożycia (choć lepiej jest go zostawić w spokoju na parę dni). W sam raz na babskie wieczory, Boże Narodzenie, Sylwestra i całą masę innych okazji (i bez okazji;)).
PRZEPIS NA LIKIER KAWOWY – GOTOWY OD RAZU
Składniki:
120 ml spirytusu
1 puszka masy krówkowej
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
250 ml śmietany 30% (kremówki)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki). Studzimy.
Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą.
Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce.
Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły.
Rady:
Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego – należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny). Dlatego ja wolę gotową masę – skraca czas :).
Sprawdź też przepis na: