2,4K
Moja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja,
zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w
głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić
mimo, że nie jest to potrawa wyszukana.
zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w
głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić
mimo, że nie jest to potrawa wyszukana.
W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce – chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity!
Taka zupa nadaje się na świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy – postny – obiad.
Składniki:
7-8 dużych świeżych pieczarek
1 torebka ryżu
1 duża marchewka
50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania)
1,5 l wody
2-3 łyżki masła
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 kostka bulion grzybowy
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu (płaska)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 mały pęczek natki pietruszki
szczypta przyprawy curry
100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott)
sól
Dekoracja:
domowe grzanki (sposób przygotowania w przepisie)
natka pietruszki
odrobina ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, kroimy w pół
plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem
na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając).
Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy
tworząc sos pieczarkowy.
plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem
na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając).
Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy
tworząc sos pieczarkowy.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Do garnka
wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym.
Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Dodajemy
pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do
dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy
posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz.
wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym.
Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Dodajemy
pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do
dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy
posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz.
Gotową zupę miksujemy
blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i
opcjonalnie pozostawionym ryżem.
blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i
opcjonalnie pozostawionym ryżem.
GRZANKI: lekko czerstwy chleb kroimy w
kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i
zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w
około 200 stopniach, studzimy.
kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i
zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w
około 200 stopniach, studzimy.