Strona g艂贸wna Kategorie przepis贸wLunchbox Kolorowa chi艅szczyzna na ostro

Kolorowa chi艅szczyzna na ostro

dodane przez Anett
Nic tylko kreatywne dania u mnie na tapecie 馃槈 ale M膮偶 nie narzeka – co wi臋cej, bardzo mu to odpowiada.
To danie r贸wnie偶 bardzo mi pochwali艂, mo偶e dlatego, 偶e dawno nie przyrz膮dza艂am nic na chi艅sk膮 nut臋. W ka偶dym razie ja jestem mega zadowolona jak widz臋, 偶e tak Mu smakuje i zaraz sobie dok艂ada. A jeszcze jak zachwala – mi贸d na moje uszy 馃榾
Zdj臋cia s膮 troch臋 nieudane, bo danie robi艂am na kolacj臋 – sztuczne 艣wiat艂o to nie to samo…

 

Sk艂adniki:
2 torebki ry偶u
2 marchewki
15 g grzyb贸w Mun
2 papryki czerwone
1 ma艂a cebula
1/2 du偶ego pora
1/2 kostki roso艂owej
2 艂y偶ki sosu sojowego
3 艂y偶eczki przyprawy do da艅 chi艅skich
3 艂y偶eczki papryki s艂odkiej mielonej
1 艂y偶eczka papryki ostrej mielonej
1 p艂aska 艂y偶eczka przyprawy curry
szczypta pieprzu
s贸l
olej do sma偶enia
Spos贸b przygotowania:
Ry偶 gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki roso艂owej – dzi臋ki temu b臋dzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gor膮cej wodzie, nast臋pnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Papryk臋 i cebul臋 drobno siekamy, por kroimy w p贸艂 talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w ma艂e, cienkie i kr贸tkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulk臋, dodajemy marchewk臋, chwil臋 dusimy i dodajemy papryk臋 oraz pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupi艂am krojone, je艣li s膮 w ca艂o艣ci trzeba je po ugotowaniu posieka膰). Dodajemy przyprawy. Razem sma偶ymy pod przykryciem oko艂o 15 minut na niezbyt du偶ym ogniu (co jaki艣 czas mieszamy).
Ry偶 wyk艂adamy na talerz za pomoc膮 obr臋czy (ja u偶y艂am miarki) lub 艂y偶ki do lod贸w, dok艂adamy potrawk臋 z patelni.
W wersji uproszczonej – ry偶 mieszamy z potrawk膮 na patelni, podajemy 艂膮cznie.

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu