Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Czosnek marynowany w ziołach

Czosnek marynowany w ziołach

dodane przez Anett
Czosnek marynowany w ziolach, czosnek w sloikach, przetwory - kolorowy przepisownik, blog kulinarny, sprawdzone przepisy

Czosnek marynowany w ziołach jest świetną przekąską do podgryzania między posiłkami. Można go pokroić nawet na kanapkę. Ale moim zdaniem najlepiej wypada jako dodatek do sałatek czy innych dań. Aromatyczna oliwa, w której czosnek się marynuje, też znajdzie zastosowanie – używam jej do przygotowania pysznych makaronów, aromatycznych sosów, past kanapkowych, czy polewania sałatek przed podaniem. Korzystam z tej oliwy na takiej samej zasadzie, jak z oliwy po suszonych pomidorach w oleju. Nic się nie może zmarnować 😉

Najlepsza pora, żeby zrobić czosnek marynowany w ziołach do słoików, jest właśnie teraz – młody, świeżo zebrany z pól idealnie się do tego nadaje! Nie wiem jak Ty, ale ja w spiżarce uwielbiam mieć przeróżne przetwory. Do jedzenia solo, jak i dodatki do przygotowania innych dań, które wzbogacają smak i/lub przyspieszają przygotowanie czegoś pysznego.

CZOSNEK MARYNOWANY W ZIOŁACH

Składniki:

kilka główek czosnku
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
1 płaska łyżka ziół prowansalskich na każdy słoiczek
1 łyżka octu na każdy słoiczek

Sposób przygotowania:

Czosnek podziel na ząbki i obierz, odetnij też końcówkę. Następnie obrane ząbki umieść w małych słoiczkach. Do każdego słoiczka wsyp zioła i zalej olejem oraz 1 łyżką octu. Zadbaj o czysty gwint na słoikach i przykrywkach, po czym zakręć. Gotowe słoiczki pasteryzuj około 20-25 minut. Po wystudzeniu przenieś w ciemne miejsce.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu