6,6K
Pasztet warstwowy, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto 🙂 bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać, czego przykładem i dowodem jest mój Mąż, który po spróbowaniu zachwalał mnie za to małe mistrzostwo świata! 😉 a potem poprosił o taki sam na Święta! 🙂
Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Pasztet warstwowy można podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! 🙂
Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa – ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) – wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Jeśli masz zamrożone mięso ugotowane, np. w rosole, to spróbuj zrobić z niego właśnie taki pasztet – super opcja.
Co więcej – można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie 😉
Do przygotowania tego wypieku zainspirowała mnie niedawno otrzymana przesyłka od marki win Panul. Paczka zawierała oczywiście wino, ale również składniki, które mogłam wykorzystać do stworzenia kreatywnego przepisu, idealnie komponującego się z wytrawnym winem Panul. Do przepisu dobrałam jednak inne produkty i przygotowałam coś, co będzie doskonale pasowało do wytrawnego wina. Poszłam w sumie w nieco w inną stronę i upiekłam pasztet. Ale przecież nie zwykły pasztet! 😉 TEN pasztet warstwowy jest wykwintną propozycją, która dzięki warstwom prezentuje się bardzo okazale, doskonale przy tym smakując 🙂
PRZEPIS NA PASZTET WARSTWOWY
Składniki:
Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego wołowego
2 duże marchewki
2 średnie cebule
2 średnie cebule
1 czubata łyżka słodkiej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Masa szpinakowa:
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
3 średnie cebule
1 marchewka
1 białko jaja
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ziarna słonecznika do posypania
Sposób przygotowania:
1) Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni, przyprawiamy solą, słodką papryką i obficie świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm).
2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Przesmażamy na oleju, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem, a gdy szpinak zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, ale nie za długo, by czosnek nie zgorzkniał. Rozprowadzamy warstwę na mięsie.
3) Białko rozkłócamy blenderem, dodajemy twaróg i mascarpone, blendujemy. Dodajemy przyprawy oraz zeszkloną i podduszoną, posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę, mieszamy. Rozkładamy masę serową na wierzchu,
posypujemy ziarnami słonecznika i całość pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy przed krojeniem.
posypujemy ziarnami słonecznika i całość pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy przed krojeniem.
Zajrzyj też po przepis na PASZTET ROSOŁOWY Z ŻURAWINĄ I MAKARONEM SPAGHETTI. A jeśli lubisz wegetariańskie propozycje, polecam przepis na Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym
13 komentarzy
Skusiłabym się na kawałek 🙂
Anetko mistrzyni z Ciebie! Żadne słowa nie opiszą jak bardzo podoba mi się ten pomysł! 🙂
Dzięki Monia 🙂 ale mi się ciepło na sercu zrobiło, że tak Ci się podoba 🙂 buziaki i Wesołych Świąt! 🙂
Zdolna bestia z Ciebie! Mam nadzieję, że uda mi się zrobić coś na wzór Twojego pasztetu jeszcze na te święta, no może Sylwestra;)
Zrób koniecznie! Jestem ciekawa Twojej wersji 😉 bo moja następna jak w opisie – bezmięsna, ale też warstwowy 😉 choć jeszcze inny pomysł po głowie się tłucze, z kurczakiem… 😉
Ale ładnie wygląda i zdjęcia śliczne))
Czy mozna uzyc naczynia zaroodpornego zamiast blaszki?
Oczywiście, że można! Ale koniecznie z papierem do pieczenia – po wystudzeniu wystarczy odwrócić naczynie, by pasztet wyjąć, przyłożyć do spodu, np. deskę do krojenia lub duży półmisek, ponownie odwrócić stawiając go na owej desce i gotowe.
Super=) Dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam
Czy można mascarpone zastąpić innym serem, trochę mniej tłustym?
Można. Mascarpone dodałam dla zwiększenia kremowości warstwy, natomiast może tu być zwykły twaróg.
Czy wersja mięsna nie wychodzi zbyt sucha? Nie ma w niej zadnego tlustego mięsa, tym bardziej w opcji z miesem wolowym. Spodobała mi sie ta propozycja pasztetu, zamierzam go przygotować, ale mam obawy.
Myślę, że to już zależy co kto lubi. Ja zdecydowanie wolę chudsze wersje pasztetu, które przy pieczeniu nie zrobią mi na spodzie formy takiej grubej wytopionej warstwy smalcu 😉 bo go po prostu nie lubię 🙂 ale akurat tu można sobie to modyfikować, bo jak ktoś woli tłustsze mięso lub dodatki to można je dodać/podmienić, itd. W przypadku tego pasztetu kroję w plastry i zjadamy jako a’la wędlinę do chleba (sam czy z sałatką jak to impreza), więc warstwy się łączą, ale da się je nawet odrobinę rozsmarować 😉