Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym

Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym

dodane przez Anett
Kruche, cynamonowe spody z niewielką ilością cukru z prawdziwą wanilią, do tego krem waniliowy z bitej śmietany z rozpuszczoną białą czekoladą i słodka, kolorowa posypka z linii Decorada. Babeczki cynamonowe z kremem to małe pychotki mniamniuśne! 🙂
Spody do kruchych babeczek kiedyś Mama piekła w ilościach ogromnych 🙂 dostawaliśmy sporą partię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję – kruchy spód, który jest uniwersalny do słodkich i wytrawnych babeczek. Ale tym razem, z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu. To właśnie ten zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam!:)
Bo… już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam… To już nie była ta magia, którą pamiętam z dzieciństwa. Coraz szybciej pędzący świat i wszechogarniający konsumpcjonizm (szczególnie coraz wcześniejsze wystawianie świątecznych artykułów i dekoracji w sklepach) sprawiały, że ta atmosfera gasła… Na szczęście rozchodzący się po domu już od kilku lat zapach korzennych przypraw, który uwielbiam podczas pieczenia, na nowo wzbudził we mnie tą radość ze świątecznych przygotowań i oczekiwania na najbardziej magiczne dni w roku. Coroczne sklejanie chatki z piernika i jej dekorowanie to całe mnóstwo uśmiechu i zabawy, a ponadto teraz, jako Mama dwóch cudownych dziewczynek, szczególnie staram się, aby zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia – takie, jakie sama pamiętam sprzed wielu lat… Chciałabym, aby każde Święta wspominały tak samo radośnie jak ja, a wspólne, odświętne pieczenie ciasteczek, babeczek czy pomoc w przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej była jednocześnie cudownym czasem spędzonym razem i nastrajającym na te najbardziej łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Bo to bardzo piękny i cudowny czas.

PRZEPIS NA BABECZKI CYNAMONOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWYM

Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła 82% tłuszczu
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy z białą czekoladą:
300 ml śmietany 36% (lub 30%)
1 tabliczka białej czekolady
5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
mocno kolorowa posypka owocowa Decorada (od Delecty)
kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych foremek). Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut). Studzimy.
Krem waniliowy z białą czekoladą: Do rondelka odlewamy 3 łyżki śmietanki, wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki i podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy, jeśli masa robi się za ciepła i zaczyna parować zdejmujemy na chwilę z palnika i dalej mieszamy).
Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy śmietan fix i masę czekoladową z rondelka, miksujemy.
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką (użyłam tylki 1M) i wypełniamy nim cynamonowe spody. Dekorujemy kolorową posypką, a na sam czubek kuleczkami zbożowymi.

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 22 grudnia 2016 - 12:59

Pyszne i śliczne małe co nieco 🙂
Anetko ja podobnie jak Ty staram się zaszczepić w moich dziewczynkach celebrowanie świąt i przygotowań do nich,a one coraz chętniej garną się do pomocy 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu