1,2K
Pomysł początkowo wydawał mi się… nieosiągalny? Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa wołowego upieką mi się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie będzie zalatywało surowizną 😉 A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku! Kasza jęczmienna zastąpiła produkt, który dodaję czasem do pulpetów – namoczoną kajzerkę (świetnie się do tego nadała, dzięki niej pulpety były pulchne i mięciutkie!).
Te małe wytrawne wypieki dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool
– z okazji 3. urodzin życzę Wam dalszych sukcesów (których już jest
całe mnóstwo!), ogromu inspiracji, rzeszy nowych fanów, jeszcze więcej
ciekawych warsztatów i…. dużo pieniędzy :))) niech Wasi Mistrzowie nie
przestają nas motywować do odkrywania całkiem nowego, bogatego w
niesamowite smaki i doznania kulinarnego świata 🙂 bo gotowanie nie musi
być nudne i Wy nam to pokazujecie każdym przepisem i każdym tematem
warsztatów 🙂
– z okazji 3. urodzin życzę Wam dalszych sukcesów (których już jest
całe mnóstwo!), ogromu inspiracji, rzeszy nowych fanów, jeszcze więcej
ciekawych warsztatów i…. dużo pieniędzy :))) niech Wasi Mistrzowie nie
przestają nas motywować do odkrywania całkiem nowego, bogatego w
niesamowite smaki i doznania kulinarnego świata 🙂 bo gotowanie nie musi
być nudne i Wy nam to pokazujecie każdym przepisem i każdym tematem
warsztatów 🙂
Wszystkich, którzy jeszcze nie zaglądali
na stronę Akademii Kulinarnej Whirlpool zapraszam po moc inspiracji,
porad i informacje o zbliżających się warsztatach zapraszam do
odwiedzenia strony: http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/
na stronę Akademii Kulinarnej Whirlpool zapraszam po moc inspiracji,
porad i informacje o zbliżających się warsztatach zapraszam do
odwiedzenia strony: http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/
Znajdziecie tam też informacje, kto gotuje oraz zdjęcia “od kuchni”.
Polecam także odwiedzić stronę włoskiego Gospodarza, prowadzącego wiele ciekawych warsztatów Marco Ghia: http://www.marcoghia.pl/ – tu także jest czym nacieszyć oko, a po wypróbowaniu przepisów także nasze kubki smakowe 🙂
Składniki:
Pulpety:
500g wołowego mięsa mielonego
20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duże jajko
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Muffiny:
80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
250g pieczarek
1 szkl. mąki chlebowej
3/4 szkl. mleka
200g śmietany 30%
1 duże jajko
3 łyżki startego drobno żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka czarnuszki
sól i pieprz do smaku
Sos kukurydziany:
10 łyżek kukurydzy z puszki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady – tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki.
Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno.
Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.