Przygotowanie lodów w domu jest proste. Wcale nie potrzeba specjalnej maszynki, ani wymyślnych składników. Lody truskawkowo-ciasteczkowe to kolejny przepis, w którym niedowiarków utwierdzam w przekonaniu, że chwila roboty i tylko zamrozić 😉
Ale tak naprawdę można jeszcze prościej! Wystarczy, np. jogurt naturalny zmiksować z truskawkami. I już. Albo po prostu same truskawki – na sorbet. Lub jogurt naturalny, trochę kakao i dowolny słodzik. Proste? 😉
Niech ten przepis będzie kolejną inspiracją do wypróbowania, ale też wymyślania własnych smaków. Może dodasz wiórki kokosowe? A może herbatniki wymienisz na oreo? Lub zrobisz wersję truskawkowo-czekoladową?
Zobacz też inne przepisy na lody:
Lody kajmakowe (tylko 2 składniki, ekspresowe!)
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny)
Lody owocowo-kokosowe (wegańskie)
PRZEPIS NA LODY TRUSKAWKOWO-CIASTECZKOWE
Składniki:
500 g truskawek
200 g śmietany 30 %
250 g mascarpone
100 g ciastek typu herbatniki
1/2 szkl. cukru (*do smaku – w zależności od słodkości owoców i upodobań)
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodaj mascarpone i cukier (w każdej chwili możesz dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem, żeby się szybciej rozpuścił lub miodem czy syropem klonowym). Mikserem ubijaj na masę o konsystencji jak krem do tortu.
Ciastka włóż do woreczka i pokrusz przy pomocy kuchennego tłuczka lub wałka. Wymieszaj z ubitą masą.
Truskawki zmiksuj blenderem. Wlej do miski z przygotowaną masą i albo wymieszaj cokolwiek, tworząc esy-floresy (ja tak zrobiłam, by wizualnie lody były ciekawsze), albo wymieszaj dokładnie – jak lubisz.
Gotową masę lodową przełóż do pojemnika do zamrażania i schowaj do zamrażalnika.
Mi wyszło dokładnie 6 lodów jak na zdjęciu + pojemnik o pojemności niecałego litra (ilość zależna będzie głównie od soczystości owoców).
