1,6K
Jak już pisałam – dżemy i kompoty robiłam z myślą o Córeczce. Kompot ze śliwek ma dużo właściwości, między innymi reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Dla nas też będzie to miłe wspomnienie lata 🙂
Składniki:
śliwki węgierki
cukier kryształ
woda
Sposób przygotowania:
Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia.
Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do
wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika (tak, aby zostawić trochę miejsca od gwintu). Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i
zalewamy przegotowaną zimną wodą.
wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika (tak, aby zostawić trochę miejsca od gwintu). Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i
zalewamy przegotowaną zimną wodą.
Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
1 Komentarz
pycha 🙂