Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

dodane przez Anett
Kolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj. Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w
środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc – zaskoczyły mnie
smakiem 🙂 robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie
pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki 🙂

 

Składniki:
4 pałki kurczaka
2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj)
1 torebka kaszy gryczanej
1 papryka czerwona
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 płaska łyżeczka kminku
1 płaska łyżeczka szałwii
2 łyżki soli
świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z
solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos
sojowy i przyprawy mieszamy.
Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy
piec – dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody,
układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i
posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny.
Formę
przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową – błyszczącą stroną do
mięsa.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie
zdejmujemy folię, mieszamy – aby pałki znalazły się na wierzchu i
dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki.
Kaszę gryczaną
przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Pałki podajemy z kaszą,
dekorujemy świeżą natką pietruszki.

 

 

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Aga Milutka 20 września 2014 - 12:02

Witam;) Zapowiada się ciekawie:))) Będę zaglądać!

Reply
admin 20 września 2014 - 12:37

Dziękuję :)) i zapraszam :))

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu